Waddenkust in de schijnwerpers tijdens Landschapstriënnale 2023

Afgelopen maandag startte officieel de Landschapstriënnale 2023 – Dynamische Waddendelta. Deze editie vindt plaats langs de Waddenkust, van Den Helder tot aan de Duitse grens. Het doel van deze Landschapstriënnale is om de dynamiek van dit kustlandschap, dat langs het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee loopt, in de schijnwerpers te zetten.

Els van der Laan (l) en Wendy Oude Veldhuis (r)

Om dat kracht bij te zetten heeft Visit Wadden een uniek reisdagboek gemaakt waarvan de eerste 10 exemplaren zijn overhandigd aan Els van der Laan, programmaleider van de Landschapstriënnale 2023.

Landschapstriënnale 2023

In 2020 diende een initiatiefgroep vanuit LF2018, de culturele hoofdstad Leeuwarden-Friesland, een voorstel in bij de landelijke Stichting Landschapstriënnale om de Waddenkust te selecteren voor het festival in 2023. Dit voorstel werd toegekend en de editie gaat nu van start, waarbij de focus ligt op de Waddenzeedijk met de buitendijkse kwelder, de Waddenlandbouw met agrotoerisme en de Waddendorpen met de kerken als ontmoetingsplaats. 

Het evenement betrekt diverse doelgroepen met drie verschillende programmalijnen: een ‘Podium’ voor het brede publiek, een ‘Platform’ voor nieuwe netwerken van bewoners en ondernemers (met extra aandacht voor jongeren) en een ‘Panorama’ voor professionals. Tijdens deze laatste programmalijn wordt er samen met overheden en belanghebbenden gekeken naar de toekomst van de Waddenkust in het jaar 2100.

Tastbare herinnering aan de Wadden

Speciaal voor de start van de Landschapstriënnale heeft Visit Wadden een exclusief reisdagboek uitgebracht dat alle elementen van een bezoek aan de Wadden samenbrengt, inclusief de prachtige natuur, lokale cultuur, gastronomie en tradities. Het dagboek biedt niet alleen ruimte om reiservaringen op te schrijven, maar ook om foto’s en souvenirs toe te voegen, waardoor het een tastbare en persoonlijke herinnering aan de reis wordt. De eerste 10 exemplaren zijn vandaag uitgereikt aan Els van der Laan, programmaleider Landschapstriënnale 2023.

Niet alleen voor reizigers

Het nieuwe reisdagboek van Visit Wadden is niet alleen handig voor reizigers, maar is ook bedoeld voor bewoners van het Waddengebied, liefhebbers van de Wadden en reisfans in het algemeen. Het dagboek is zorgvuldig ontworpen met oog voor detail en bevat veel interessante informatie over de Wadden en de unieke kenmerken.

Promoten Waddengebied en ondersteunen toeristische sector

Visit Wadden speelt een belangrijke rol bij het promoten van het Waddengebied en het ondersteunen van de toeristische sector. Het nieuwe reisdagboek is een bewijs van hun toewijding en passie voor deze unieke regio. Het dagboek is speciaal ontworpen om alle hoogtepunten van een bezoek aan de Wadden op een unieke manier vast te leggen.

Het reisdagboek is vanaf volgende week te verkrijgen bij de lokale ondernemers in het Waddengebied, de VVV’s en de toeristische informatiepunten.

Over de Landschapstriënnale 

Elke drie jaar wordt de Landschapstriënnale ergens in Nederland georganiseerd.
Het is bedoeld voor iedereen die zich met het landschap bezighoudt, zich ermee verbonden voelt en er graag is. In 2023 worden onder de titel DYNAMISCHE WADDENDELTA de schijnwerpers op de Waddenkust van de provincies Noord-Holland, Friesland en Groningen gezet. De ambitie van 2023 is om een robuust klimaatbestendig raamwerk als oost-west verbinding langs het Werelderfgoed te ontwikkelen met als doel om een aantrekkelijk en beleefbare kustzone te creëren voor een groot publiek van zowel bewoners als bezoekers.

Meer informatie: www.landschapstriennale.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *