UNWTO: Internationaal toerisme blijft zich herstellen – ondanks nieuwe uitdagingen

Volgens de meest recente UNWTO World Tourism Barometer blijft het internationaal toerisme zich herstellen in de eerste vijf maanden van 2022. De sector is echter nog wel ver verwijderd van het pre-corona-niveau. Economische tegenwind in de wereldeconomie kan voor een nieuwe uitdaging zorgen.

Europa verwelkomde meer dan vier keer zoveel internationale aankomsten als in de eerste vijf maanden van 2021 (+350%), gestimuleerd door een sterke intraregionale vraag en de opheffing van alle reisbeperkingen in een groeiend aantal landen. De regio presteerde bijzonder robuust in april (+458%), als gevolg van een drukke paasperiode. Als we de cijfers in perspectief plaatsen van het pré corona niveau van 2019, dan ligt de markt nog 36% achter. Daarmee scoort ‘Europa’ overigens aanzienlijk beter dan alle andere regio’s. Wereldwijd ligt het herstel nog 54% achter op de 2019. In 2021 was dat nog -71%.

Nieuwe uitdagingen en toekomstperspectief

De afbouw van beperkende coronamaatregelen is in volle gang. In Europa zijn er inmiddels 39 landen die alle beperkingen hebben opgeheven. Wereldwijd zijn er 62 bestemmingen zonder beperking. Dat verklaart voor een groot deel de voorsprong van het herstel van toerisme in Europa. De UNWTO verwacht dat wereldwijd steeds meer landen hun beperkingen verder zullen afbouwen of loslaten.

Er zijn inmiddels diverse uitdagingen die een rem (kunnen) zetten op de ontwikkeling van het internationaal toerisme:

  • Volgens de International Civil Aviation Organization (ICAO) is de internationale luchtcapaciteit in 2022 zo’n 20% tot 25% lager dan het aantal stoelen in 2019.
  • Een sterker dan verwachte vraag heeft geleid tot aanzienlijke operationele en personeelsproblemen bij toeristisch recreatieve bedrijven.
  • De oorlog in Oekraïne, de stijgende inflatie en rentetarieven en de vrees voor een economische vertraging vormen een risico voor het herstel van de economie. Het Internationaal Monetair Fonds rekent op een wereldwijde economische vertraging van 6,1% in 2021 naar 3,2% in 2022 en 2,9% in 2023.

De UNWTO houdt voor Europa rekening met een aantal Internationale toeristenaankomsten in 2022 die kunnen uitkomen op 65% of 80% van het niveau van 2019, afhankelijk van verschillende omstandigheden.

Bron en meer informatie: www.unwto.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *