Uitkomsten Imago-onderzoek Terschelling als vakantie-eiland

Terschelling is voor 78% van de Nederlanders een aantrekkelijke vakantiebestemming. Dit is een van de bemoedigende uitkomsten uit een online en panel onderzoek naar het imago van het eiland. In opdracht van de VVV Terschelling is de Het onderzoek is een toevoeging op een al eerder uitgevoerd ‘Leefstijlonderzoek’ en de ‘Veerboot-enquête’ onder bestaande gasten.

Bezoek
Uit het onderzoek, dat respondenten uit alle provinciën telt en een doorsnee van de Nederlandse bevolking omvat, blijken verder een aantal opvallende zaken. Maar liefst 46% van alle Nederlanders is wel eens op het eiland geweest. Daarvan bezocht bijna de helft Terschelling voor het eerst tijdens zijn of haar jeugd. Twee derde van diegenen die met het eiland al eerder kennis hebben gemaakt is geïnteresseerd in herhalingsbezoek.
Het bezoek vanuit de Noordelijke Provincies ligt traditiegetrouw met ruim 50% het hoogst. Van alle Friezen bezochten 78% het eiland wel eens, gevolgd door de Groningers met 60% en Noord Holland met 53%. Hierbij moet meegewogen worden dat de absolute aantallen van de bevolking in Noord Holland en bijvoorbeeld Friesland verschillen, waardoor percentages niet altijd overeen komen met de hoeveelheid van bezoekers.

Bekendheid
De spontane bekendheid van Terschelling als vakantiebestemming – hoeveel respondenten noemt het eiland hierbij het eerst – valt met 6% van de Nederlanders ogenschijnlijk tegen. In vergelijking scoort Terschelling daarmee echter hetzelfde als Ameland en zelfs beter dan Vlieland en Schiermonnikoog. Texel is met 17% koploper. Na enige hulp kent nagenoeg iedereen Terschelling wel.

Aantrekkelijk
58% van de respondenten geeft aan, Terschelling met name voor een kort verblijf – een weekend of midweek – aantrekkelijk te vinden. De aantrekkingskracht voor een langere vakantie slinkt naar 32%. Wat zijn de minder leuke kanten in de beeldvorming van diegenen, die geen directe interesse voor het eiland hebben? Overwegend de lange reistijd, het klimaat en de kleinschaligheid. Ook denkt men, dat het eiland ‘saai’ is.

Beeld
Welke beelden komen bij de Nederlanders spontaan op, als men aan Terschelling denkt? ‘Strand’, ‘eiland’, ‘zee’, ‘rust’ en ‘natuur’ zijn veruit de meest genoemde associaties. Dat komt geheel overeen met het beeld dat men in grote lijnen van alle Waddeneilanden heeft. Als werkelijk onderscheidende associaties voor Terschelling worden de vuurtoren Brandaris, Oerol en Hessel genoemd.
Wie Terschelling wel eens heeft bezocht karakteriseert het eiland als ‘gastvrij’, ‘gezellig’, ‘authentiek’ en ‘kleinschalig’. Meer specifiek wordt genoemd ‘ongerept’, ‘eigenzinnig’ en ‘veelzijdig’. Fietsen en wandelen zijn de meest ondernomen activiteiten.

Alle onderzoekgegevens zullen in de komende tijd door de VVV en haar stakeholders worden gebruikt om de ‘Branding-’ en de ‘Marketing en Promotiestrategie’ te verfijnen. Nadat alle financiële en organisatorische implicaties hiervan rond zijn, wordt ernaar gestreefd om per januari volgend jaar de structurele uitvoering plaats te laten vinden. Ondertussen worden de uitkomsten voor diverse tussentijdse acties gebruikt.

Bron, en meer informatie: VVV Terschelling

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *