Restaurantmedewerkers Landal GreenParks krijgen ondersteuning van robots

De horeca kampt al geruime tijd met tekorten aan arbeidskrachten. Vakantieaanbieder Landal GreenParks zet nu – na een geslaagde proef op een van de vakantieparken – robots in die bedieningsmedewerkers in de eigen restaurants ondersteunen.

De robots brengen borden en glazen, eten en drinken naar de tafels van de gasten, zodat medewerkers meer tijd hebben om persoonlijk voor het welzijn van de gasten te zorgen – en maakt ook het dragen van volgeladen, zware dienbladen overbodig. Ook zorgt de robot voor het transport van de vuile vaat richting spoelkeuken.  Gasten reageren positief, maken filmpjes en kinderen willen met de robots op de foto.

De ene robot assisteert bij het wegbrengen van de gerechten. In de keuken worden de gerechten op de robot gezet, die deze vervolgens naar een vaste plek in de buurt van de tafel brengt. De bedienende collega pakt de gerechten van de robot en serveert ze uit aan tafel. Op deze manier kan de medewerker in één keer de gerechten voor een tafel van 4 tot ca. 8 personen naar de tafel brengen. Dit scheelt een hoop meters lopen naar de keuken en gasten hebben in één keer al hun gerechten op tafel.

De andere robot ondersteunt in het wegbrengen van de vuile borden en schalen naar de spoelkeuken. De bedienende collega’s roepen de robot via een horloge op naar een aantal vaste plekken in het restaurant, waarna de vuile vaat vanaf de tafel op deze robot wordt gezet. Als de robot vol is, wordt deze naar de spoelkeuken gestuurd. Zodra deze is leeggehaald gaat de robot weer naar zijn basisplek in het restaurant. De medewerker hoeft dus niet naar de spoelkeuken op en neer te lopen. 

De robots lossen het personeelstekort in de restaurants niet op, maar ze nemen wel veel druk weg bij het personeel. Ze worden momenteel ingezet op elf Nederlandse, vijf Duitse en drie Deense parken van Landal GreenParks.

Meer informatie:

www.landal.nl

https://www.pudurobotics.com/product/detail/bellabot

Zie eerste reacties van het publiek op www.instagram.com/p/Cht_vd_DkgV/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *