Mensen met een beperking vinden steeds beter hun weg

Uit een enquête tijdens de beurs Support 2014 viel op dat 60% van de bezoekers gerichte interesse had in Mobiliteit & vervoer. De logistiek wordt steeds verder verbeterd en mensen met een beperking kunnen daardoor steeds meer activiteiten bereizen. Als gevolg daarvan ontvangen ook de aanbieders van activiteiten steeds vaker het verzoek om toegankelijke voorzieningen.

valysLancering landelijke vervoerdienst
Primeur tijdens Support 2014 was de lancering van vervoerdienst Valys Nieuwe Stijl. Een aanvullende dienst van Transvision in opdracht van de overheid, om ouderen en mensen met een beperking zoveel mogelijk gebruik te laten maken van het openbaar vervoer. In nauwe samenwerking met de NS, belangen- en vrijwilligersorganisaties en het ministerie van VWS is een nieuw systeem ontwikkeld waarbij mensen onder begeleiding een zogeheten ‘ketenreis’ kunnen maken. Via één contactpunt wordt de reis eerst per taxi naar een NS-station afgelegd, waar een reisassistent helpt met inchecken, oriëntatie op het station en instappen. De reisassistent geeft ook een reismaatje mee, een apparaat waarmee makkelijk contact mogelijk is met Tansvision in het geval van vragen onderweg. Bij aankomst op het bestemmingsstation staat wederom een reisassistent te wachten die de reiziger vergezelt naar de wachtende taxi die het traject afrondt.
www.valys.nl

toegankelijke campervakantie
toegankelijke campervakantie

Toegankelijke attracties en verblijf
Op de beurs stonden diverse aanbieders uit de toeristisch recreatieve sector die hun aanbod goed op orde hebben. Zij konden rekenen op veel belangstelling. Meer dan de helft van de bezoekers (55%) nam deel aan een van de (inter)actieve mogelijkheden zoals de Kampeerplaats, een nieuw onderdeel dit jaar. Die stand was ook het meest populair, zo gaf 24% van de bezoekers aan. Het sportplein in samenwerking met NOC*NSF scoorde 17%, het – eveneens nieuwe – testcircuit werd door 16% van het publiek het leukst genoemd.

Kampeerweekend op 23 tot 25 mei
Elk jaar wordt er aan het begin van de zomer, meestal het eerste weekend na Pinksteren, steeds op een ander kampeerterrein in Nederland een kampeerweekend georganiseerd door Stichting Handicamp. In 2014 is het weekend van 23 tot en met 25 mei op SVR-camping De Kuilen in Someren-Heide. Families, of équipes, waarvan één of meer gezinsleden lichamelijk beperkt zijn, kunnen aan dit weekend deelnemen. Deelnemers kamperen in hun eigen kampeermiddel. Er is een open inschrijving. Op de zaterdag tijdens het kampeerweekend is er een open dag van 10.30 tot 14.00 uur voor iedereen die belangstelling heeft voor kamperen met lichamelijke beperkingen.
Meer informatie: www.handicamp.nl

Campertour
Nog een aanbieder die zich specifiek richt op toegankelijke vakanties is Handicamp Outdoor. Zij organiseren vakantiereizen met een mega camper, voor jongeren met een lichamelijke beperking in de leeftijd van 18 tot 40 jaar. Daarnaast organiseren ze een aantal vakanties voor mensen boven 40 jaar. De reizen variëren van vier tot zeven dagen. Er zijn reizen binnen Nederland en naar het buitenland. Er gaan vier gasten mee en vijf begeleiders: verpleegkundigen, verzorgenden en de chauffeur. De reizen zijn all inclusive.
Meer informatie: www.handicampoutdoor.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *