Lastenverlichtingen noodzakelijk voor meer groei en meer banen

Ondernemersvereniging ONL is niet gerust op de Haagse ontwikkelingen rond de aangekondigde lastenverlichting van 5 miljard in het jaar 2016: “Deze lastenverlichting is essentieel voor de Nederlandse economie. Door politieke spelletjes dreigt er een patstelling te ontstaan waar het herstel van de economie voorspelbaar de dupe van wordt. We snijden onszelf economisch fors in de vingers wanneer de lastenverlichting sneuvelt omdat politieke partijen het onderling niet eens worden.”

eurosDe koppeling van het Belastingplan aan het wetsvoorstel voor de vermogensrendementsheffing maakt onderhandelingen extreem complex. Om de veranderingen in de vermogensbelasting budgetneutraal door te kunnen voeren zijn er onrealistisch hoge forfaitaire percentages vastgesteld. Daarnaast moet de nieuwe heffing van de PvdA koste wat kost progressief worden. Dit leidt tot een onsamenhangend geheel waar niemand beter van wordt.

Hans Biesheuvel: “Ik roep alle partijen op om hun stokpaardjes te laten varen en ondubbelzinnig te kiezen voor het noodzakelijke en verdere herstel van onze economie. Een stijging van de koopkracht is daarvoor essentieel. De nieuwe percentages in de vermogensrendementsheffing staan juridisch op los zand. De Hoge Raad maakt er gehakt van en de gedragseffecten zijn niet te overzien.

Door een pas op de plaats komt een oplossing heel dichtbij: Houd de structuur van de vermogensbelasting zoals deze nu is. Maar zet de forfaitaire rendementen op 2,5 of 3%. Dat is meer realistisch, uitlegbaar en acceptabel. Geef de rest uit aan lastenverlichting.

Een verbetering van de koopkracht is nu echt cruciaal. Stijging van de binnenlandse bestedingen is de beste aanjager van banen in het midden- en kleinbedrijf. De vechtende politici kunnen de echte hervorming van het belastingstelsel dan mooi bewaren voor hun volgende verkiezingscampagne.”

Bron: persbericht ONL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *