Noodkreet bedrijfsleven; diverse toeristische bedrijven nog altijd in de problemen

Organisaties en bedrijven uit de toeristische en congressector hebben een brandbrief gestuurd aan het kabinet. De boodschap; ‘Ondernemingen met hoge kapitaallasten en afhankelijkheid van buitenlandse gasten of groepenmarkt zijn nog lang niet hersteld.’

Rondvaartbedrijf De Zilvermeeuw in Drimmelen

Diverse bedrijven kunnen nog niet herstellen

De ondernemers schrijven in hun brief: “We hebben een touringcarbedrijf, een hotelketen, rondvaartboten, grote locaties voor zakelijke beurzen, congressen en evenementen, een groepsaccommodatie of een reisonderneming. Dat in Nederland (straks) vrijwel alles weer kan en mag, helpt ons onvoldoende. Er komen bijvoorbeeld nog geen groepsreizen vanuit Duitsland of andere (Europese) landen naar Nederland om per touringcar of rondvaartboot ons mooie land te ontdekken en te overnachten in onze hotels. En ook Nederlanders ondernemen voorlopig nog geen uitjes in grote groepen. Onze zakelijke evenementenbranche staat internationaal zeer hoog aangeschreven; talloze grote internationale beurzen en andere evenementen vonden de aflopen jaren in ons land plaats op gespecialiseerde locaties – op het land én op het water. Maar ook op dat front blijft het nog stil.”

Kapitaalintensieve bedrijven

Het is met name voor kapitaalintensieve bedrijven lastig om de bedrijfsvoering snel aan te passen en de kosten te verminderen. Bedrijven met een fors wagenpark, vloot, diverse hotelpanden of enorme vooruitbetaalde reissommen – hebben we weinig mogelijkheden om in de kosten te snijden. Er zijn in deze bedrijven inmiddels veel mensen ontslagen, maar in dit soort bedrijven zet alleen het inkrimpen van het personeelsbestand (te) weinig zoden aan dijk. En businessmodellen grondig
aanpassen, dat kost tijd; meer tijd dan er nu beschikbaar is, doordat de steun aan het einde van het derde kwartaal stopt.

Pleidooi voor voortzetting overheidssteun

De ondernemers doen in hun brief een oproep aan het kabinet om de coronasteun ook na Q3 nog voort te zetten.: “Zonder steun om hopelijk tijdelijke overcapaciteit te financieren, redden wij het niet. Wij vragen de overheid ons bij te staan, om ook voor onze bedrijven toekomstperspectief te houden. Dat is met het steunbeleid voor de meeste andere bedrijven ook gelukt. Er is teveel opgebouwd aan vloot, hotelwezen, touringcarbedrijven, congresgebouwen en andere capaciteit om dat nu zonder meer kapot te laten gaan. Dat zou funest zijn voor onze uitstekende toeristische en congresinfrastructuur, die juist zo enorm belangrijk is voor de Nederlandse economie. Dat zou pas kapitaalvernietiging zijn. En dan hebben we het nog niet over de persoonlijke drama’s die dit zou veroorzaken; voor ons, onze medewerkers en de keten waarin wij werken.”

De groep van 19 ondernemers, die de brandbrief hebben verstuurd, weten zich gesteund door de brancheorganisaties CLC-Vecta, CBRB, HISWA-RECRON, KNV, KHN, KVNR en het platform Gastvrij Nederland van VNO-NCW en MKB-Nederland.

Bron en meer informatie: www.mkb.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *