Nederlanders zien belemmeringen voor een buitenlandse vakantie langzaam wegsmelten

Nederlanders zijn nog altijd voorzichtig met het boeken van een buitenlandse vakantie. De behoefte aan een (buitenlandse) strandvakantie is het grootst. Dit blijkt uit onderzoek naar boekingsgedrag en reisintentie dat GfK in opdracht van reiskoepel ANVR afgelopen maand heeft gehouden onder zo’n 1100 Nederlanders.

60% van de Nederlanders heeft in 2020 geen reis naar het buitenland geboekt. En de helft van de reizigers geeft ook voor dit jaar aan geen of minder reizen te boeken. Toch denkt 32% dat als er meer duidelijk wordt, 25% als de bestemming veilig is en 19% als zij gevaccineerd zijn, dat zij dan alsnog de intentie hebben om naar het buitenland te gaan.

De reisintentie is het sterkst voor strandvakanties (35%), gevolgd door stedentrips (27%), rondreizen (15%) en sportieve vakanties (10%).

Belangrijkste overwegingen om een land te mijden:

  • quarantaineplicht (84%),
  • beperkte opening van toeristische attracties en restaurants (68%)
  • of een avondklok (56%)

Meer dan 70% ziet niet echt bezwaar in reizen met een reiscertificaat, negatieve test of vaccinatiebewijs.

Binnenlandse vakanties blijven dit jaar nog populair

Alhoewel het onderzoek zich (natuurlijk) vooral richt op buitenlandse vakanties, zien we in het onderzoek ook regelmatig verwijzingen naar binnenlandse vakanties. Dat is voor veel Nederlanders hét alternatief om toch op vakantie te kunnen gaan zolang de reisbeperkingen boven de markt hangen.

Reizigers die recent een vakantie in Nederland hebben geboekt zijn niet van plan deze te annuleren. Slechts 5% verwacht de vakantie te annuleren wanneer het toch mogelijk blijkt om naar het buitenland te kunnen. Belangrijkste reden om niet te annuleren: “Ik verheug me nu al teveel op deze vakantie” (59%)

Meer informatie: www.anvr.nl/publicaties/boekingsmonitor.aspx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *