Gastvrij Nederland is verbijsterd over de aangekondigde versoepelingen

De horeca en dagrecreatie blijft voorlopig nog op slot. Allen sportactiviteiten mogen rekenen op een versoepeling. Dat was een van de conclusies van de corona persconferentie op 14 januari. Gastvrij Nederland, samenwerkingsverband van brancheorganisaties, is verbijsterd over deze uitkomst.

Pretwerk @ Avonturenboerderij Molenwaard

Zie ook: Uitkomsten corona-persconferentie 14 januari op www.rijksoverheid.nl

“Er zit werkelijk niets in het vat voor ondernemers uit de gastvrijheidssector”, reageert Kees van Wijk, voorzitter van Gastvrij Nederland, furieus. “Dit is bijna onwerkelijk”.

Vandaag, een maand na het ingaan van de strenge lockdown van december 2021, meldt het kabinet dat er ruimte is voor versoepelingen. Zo kunnen mensen weer in niet-essentiële winkels terecht, is bezoek aan contactberoepen toegestaan, wordt binnen en buiten sporten ruimer mogelijk, vervalt de maximum groepsgrootte buiten en vervalt het thuiswerkadvies.

Maar de hele gastvrijheidssector blijft voorlopig nog op slot en dat schiet bij Van Wijk volledig in het verkeerde keelgat. “Dit is heel onevenwichtig beleid. Elke ondernemer uit elke sector zou toch op z’n minst iets moeten profiteren van de openstelling. ”

Gastvrij Nederland pleit voor meer evenwicht in de maatregelen. Ondernemers uit de gastvrijheidssector zitten er volledig doorheen. Een goede onderbouwing van de overheid voor dicht houden van deze sectoren is afwezig. Bekend is dat de besmettingen toch vooral niet bij de bedrijven in de gastvrijheidssector plaatsvinden. Daarnaast is de toegankelijkheid van de gastvrijheidssector aantoonbaar van groot belang van het welzijn en welbevinden van heel veel Nederlanders omdat zij kunnen ontspannen, vertier zoeken, uit eten gaan, elkaar ontmoeten, reizen, sporten, cultuur snuiven en congressen en evenementen bijwonen. En hebben zij met alle maatregelen en protocollen bewezen dat zij veilig en verantwoord open kunnen.

Gastvrij Nederland doet een dringende oproep aan het kabinet om spoedig met perspectief te komen voor deze bedrijven. Het gestrompel van lockdown naar lockdown, de extreem korte tijd tussen besluit en inwerkingtreden en een besluitvormingscyclus van drie weken is rampzalig voor bedrijven.

Bron en meer informatie: Gastvrij Nederland

Gastvrij Nederland is een samenwerkingsplatform en bestaat uit: ANVR, ANWB, Centraal Bureau Rijn- en Binnenvaart (CBRB) CLC-VECTA Centrum voor Live Communication, Club van Elf, FC Federatie van Werkgevers in de Cultuur, FEC-Nederland, HISWA-RECRON, Holland Casino, Koninklijke Horeca Nederland, Koninklijk Nederlands Vervoer, NBTC Holland Marketing, Nederlandse Vereniging van Golfaccommodaties (NVG), Royal Schiphol Group, Vereniging van Evenementenmakers, Vereniging voor Kleine Reisorganisaties VvKR, Vereniging Vrije Theater Producenten VVTP en VVV Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *