Riviercruises en motorchartervaart Noord-Holland in de lift

De riviercruise- en motorchartervaart in Noord-Holland heeft de laatste jaren een sterke groei doorgemaakt. Sinds de start van een speciaal stimuleringsprogramma in 2008 is het aantal aanlopen gestegen met maar liefst twintig procent: van 1355 in 2008 naar 1623 dit jaar. De komende periode wil de promotieorganisatie Amsterdam Cruise Port (ACP) dit succes verder uitbouwen in nauw overleg met de provincie, gemeenten, regionale ondernemers, (buitenlandse) rederijen en touroperators.

samenwerkende gemeenten en bedrijven
Hans Gerson, voorzitter van ACP, kon op donderdag 30 juni op het motorchartervaartschip “de Angela-Esmee” in Enkhuizen tevreden terugkijken op de eerste fase van het project Riviercruise- en Motorchartervaart. Gerson: “Het oorspronkelijke doel was tien procent meer aanlopen tussen 2008 en 2011 maar dat hebben we ruimschoots gehaald met een stijging van zo’n twintig procent.” Hij verklaart dit succes uit de vele initiatieven van de afgelopen jaren en de verbeterde samenwerking tussen de provincie, de deelnemende gemeenten, regionale ondernemers, touroperators en rederijen. Zaak is volgens Gerson nu om deze samenwerking verder uit te bouwen. De ACP-voorzitter is verheugd dat de provincie Noord-Holland tot en met 2013 wederom financiële middelen beschikbaar stelt.

kennis en onderzoek
Het project Riviercruise- en Motorchartervaart ging in 2008 van start met negen waterrijke gemeenten: Alkmaar, Den Helder, Enkhuizen, Haarlem, Hoorn, Medemblik, Purmerend, Waterland en Zaanstad. Onder aanvoering van ACP zijn sindsdien talloze initiatieven georganiseerd, zoals het uitbrengen van informatiepakketten en voorlichtingsfilms. Voorts zijn er sales missies naar (buitenlandse) touroperators en rederijen opgezet en ook seminars en workshops georganiseerd voor ondernemers. Uit een tevredenheidsonderzoek blijkt dat rederijen en touroperators zeer positief zijn over de faciliteiten, zoals aanlegsteigers, en het toeristisch aanbod in Noord-Holland.

duurzaamheid
In de komende periode zal het accent vooral liggen op het aantrekken van meer locale ondernemers, de duurzaamheidsaspecten van de riviercruise- en motorchartervaart, een optimale benutting van de aanlegfaciliteiten en het organiseren van nieuwe workshops en sales missies. Dit moet leiden tot tien procent meer riviercruise- en motorchartervaartschepen in 2013 ten opzichte van 2010 en een stijging van het aantal vaarroutes in de deelnemende gemeenten met vijftien procent.

Bron, en meer informatie: www.amsterdamcruise.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *