Efteling opent toegankelijke speeltuin ‘Nest’

Vanochtend werd in de Efteling – op de 69ste verjaardag van het attractiepark – een bescheiden feestje gevierd. Speelbos Nest! werd door de kinderen van Marc en Remona de Hond – Livia en James – onder het toeziend oog van de klasgenootjes van Livia, persrelaties, parkbezoekers en familie De Hond, geopend.

Het speelbos NEST is officieel geopend. Foto: EFTELING – LEVIN DEN BOER

De aanwezige kinderen ontdekten naar hartenlust de drakentoren met een glijbaan gethematiseerd als drakentong en een rolstoeltoegankelijke glijbaan, een speeltuin waterbed, een groot zeeschip en een bijna 80 meter lang vlonderpad dat het speelbos omringt en uiteraard toegankelijk is met een rolstoel.

Om Speelbos Nest! toegankelijk en geschikt te maken voor álle kinderen, is advies ingewonnen bij Marc de Hond en Stichting het Gehandicapte Kind. “We kunnen nu gerust stellen dat Speelbos Nest! een plek is waar álle jonge durfals naar hartenlust kunnen spelen, zich kunnen ontwikkelen en klaarstomen voor hun eerste achtbaanervaring. Het speelbos staat vol met bekende elementen van de grote achtbanen uit het Ruigrijk, is een belangrijke toevoeging voor de jongste bezoekers van het attractiepark en voor de Efteling een volgende stap op het gebied van toegankelijkheid. Persoonlijk ben ik ook trots op de plek in het speelbos waar kinderen zich even terug kunnen trekken en waar minder prikkels zijn door specifieke keuzes in kleurgebruik en thematisering. Maar ook op het bijpassende horecapunt waar ouders van spelende kinderen vanaf het terras hun kroost plezier kunnen zien maken,” aldus algemeen directeur Fons Jurgens.

Boekpresentatie De redders van Ruigrijk

Direct gekoppeld aan het speelbos is het sprookje De redders van Ruigrijk, geschreven door Marc de Hond. Kort voor zijn overlijden rondde hij dit inclusieve sprookje af en de Efteling beloofde dit uit te geven. Vlak voordat de poorten van Nest! open gingen, kreeg Remona de Hond-Fransen een exemplaar van het prentenboek en voorleesboek uitgereikt. Zij zegt hierover: “Marc was enorm trots op de samenwerking met de Efteling én op het sprookje. Hij was voorvechter van een toegankelijker Nederland en het was zijn droom dat er ook een sprookjesfiguur met een beperking zou bestaan. Het is heel verdrietig dat hij niet mee kan maken dat zijn wens is uitgekomen. Daarom is het voor ons extra bijzonder en zijn we dubbel trots.”

Sprookje in vier verschijningsvormen

Vanaf vandaag is het sprookje van Marc de Hond als animatievideo, voorleesboek en prentenboek verkrijgbaar. De redders van Ruigrijk wordt in boekvorm uitgegeven door Uitgeverij Van Goor. Na de zomer verschijnt het sprookje ook als tactiel prentenboek, voor kinderen met een visuele, auditieve of communicatieve beperking. Het tactiele prentenboek wordt gerealiseerd door Stichting PrentenboekenPlus. Stichting Natuurpark de Efteling biedt het tactiele, samen met het reguliere prentenboek, aan bij 250 basisscholen waar kinderen met een beperking les krijgen. Op die manier kunnen straks alle kinderen in de klas het inclusieve sprookje kunnen beleven.

Bron en meer informatie: www.efteling.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *