De Krokusvakantie in België valt dit jaar relatief vroeg, namelijk van 8 t/m 14 februari. Toch verwacht Toerisme Vlaanderen, op basis van haar berekeningsmodel, dat het totaal aantal overnachtingen zo'n 2,3% hoger zal uitvallen dan in 2015.  De Krokusvakantie in België valt dit jaar relatief vroeg, namelijk van 8 t/m 14 februari. Toch verwacht Toerisme Vlaanderen, op basis van haar berekeningsmodel, dat het totaal aantal overnachtingen zo'n 2,3% hoger zal uitvallen dan in 2015. 

[caption id="attachment_41240" align="alignright" width="300"]Dierentuin Planckedael in Mechelen Dierentuin Planckendael in Mechelen[/caption]

  • 292 647 overnachtingen zijn voor rekening van Belgen die er voor kiezen om hun krokusvakantie door te brengen in eigen land. Dat zijn er 5 procent meer dan in 2015.
  • 294 865 overnachtingen zijn voor rekening van buitenlandse bezoekers, een minieme daling met 0,3 procent in vergelijking met de krokusvakantie van 2015.
  • Bijna 12 procent van de buitenlandse overnachtingen (71 586) zijn toe te schrijven aan bezoekers uit Nederland. Daarna volgen Frankrijk (56 111) en het Verenigd Koninkrijk (45 478). De voorjaarsvakantie in Nederland begint officieel pas op 20 februari; al zullen diverse scholen in Zuid-Nederland waarschijnlijk kiezen voor een verschuiving naar de aankomende carnavalsweek (8-14 feb.)
  • De 600 000 overnachtingen vertegenwoordigen een omzetwaarde van bijna 80 miljoen euro. Bijna 34 miljoen euro komt van onze binnenlandse bezoekers, 46 miljoen euro is voor rekening van buitenlandse gasten.

Meer informatie: www.toerismevlaanderen.be De Kust profiteert met 4 seizoenen aanbod De Vlaamse Kust verwacht in de Krokusvakantie 350.000 dagtoeristen, ondanks dat de zeetemperatuur nog niet aangenaam is. Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: "De hedendaagse Kust positioneert zich het hele jaar door als een gastvrije toeristische regio. Twee derde van de totale omzet van het kusttoerisme wordt gerealiseerd buiten het zomerseizoen." Met evenementen zorgen de kustgemeenten in de Krokusvakantie voor een aangename vakantiesfeer. Bij minder goed weer presenteren indoorattracties en bezoekerscentra zoals Plopsaland, Sealife en Westfront een diverse aanbod voor een breed publiek. Met de gratis Kustpas bieden meer dan 40 kustattracties een voordeeltarief. Hotels en Valentijn Ook de ondernemers in de hotellerie zijn positief over de Krokusvakantie: “Hotels noteren voor het eerste weekend een goede bezetting. De midweek is rustiger. Vooral het weekend van Valentijn wordt een voltreffer met een zeer goede bezetting. Bij goed weer zijn ook last-minute reservaties een trend”, aldus André Descheemaecker, voorzitter vzw Kusthotels. Meer informatie: www.westtoer.be/nl www.dekust.be