Vlaams Minister van toerisme Zuhal Demir heeft 28,5 miljoen gerserveerd voor en impuls aan de toeristische sector. Het geld wordt ingezet voor sociale kortingen voor mensen in armoede, voor de vakantie-organisaties die samenwerken in het netwerk ‘Iedereen verdient Vakantie’ en om onze zorgverblijven en jeugdverblijven te ondersteunen.

Vlaams Minister van toerisme Zuhal Demir heeft 28,5 miljoen gerserveerd voor en impuls aan de toeristische sector. Het geld wordt ingezet voor sociale kortingen voor mensen in armoede, voor de vakantie-organisaties die samenwerken in het netwerk ‘Iedereen verdient Vakantie’ en om onze zorgverblijven en jeugdverblijven te ondersteunen.

De voorbije maanden waren door de coronamaatregelen bijzonder zwaar voor de toeristische sector: massale annuleringen, nauwelijks of geen nieuwe boekingen, alle logies, musea en attracties gesloten. “Maar deze periode was niet alleen onnoemelijk zwaar voor de sector zelf, maar ook voor de mensen die weinig middelen hebben of bijzondere zorg nodig hebben om van een deugddoende daguitstap of vakantie te kunnen genieten,” zegt CEO Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen. “Het is dan ook zeer goed nieuws dat Vlaams minister van Toerisme Demir ruim 28 miljoen euro uit het noodfonds van de Vlaamse Regering kon voorbehouden om die groepen van bezoekers te ondersteunen.”

Concreet gaat er 5 miljoen euro naar sociale kortingen die verblijven en attracties geven aan mensen in armoede. Die toeristische ondernemers hebben het momenteel zelf te zwaar om die kortingen toe te kennen, en daarom neemt Toerisme Vlaanderen ze éénmalig voor zijn rekening. 3,85 miljoen euro gaat naar onze Vlaamse zorgverblijven, die samen elk jaar een vakantie op maat mogelijk maken voor 28 000 mensen. Toerisme Vlaanderen voorziet 2,5 miljoen euro steun voor de vakantie-organisaties die samenwerken in het netwerk ‘Iedereen verdient vakantie’. Deze organisaties realiseren ongeveer 700 000 overnachtingen voor mensen die het niet altijd zo makkelijk hebben. Nog eens 12,1 miljoen euro gaat naar onze jeugdverblijven, want door het wegvallen van bijvoorbeeld schooluitstappen staan ook zij zwaar onder druk. Al deze middelen komen bovenop de 5 miljoen euro aan generieke inspanningen die Toerisme Vlaanderen al doet naar al deze doelgroepen.

“We zijn heel blij met het toegekende bedrag voor de jeugdverblijfcentra. Dit geeft de nodige zuurstof om ook van de heropstart een succes te maken,” zegt Frederik Vercammen van het CJT. “Schitterend nieuws,” reageert Dimi Haezebrouck, voorzitter van de stuurgroep Iedereen verdient Vakantie. “De zomer is gered! Een ferme erkenning van alle inspanningen om vakantie mogelijk te maken. Een hart onder riem voor de partners die zich al jarenlang engageren.”

In totaal investeert minister Demir via Toerisme Vlaanderen 28,45 miljoen euro in de toeristische sector. Deze middelen geven niet alleen de toeristische ondernemers een stevige duw in de rug, maar ze helpen elke bewoner om deze zomer ook bezoeker te kunnen zijn en te genieten van de solidaire gastvrijheid in Vlaanderen Vakantieland.

Toerisme Vlaanderen gaat nu zo snel mogelijk de concrete modaliteiten uitwerken zodat de toeristische ondernemers snel een dossier voor ondersteuning kunnen indienen. Toerisme Vlaanderen zal daarbij de administratieve last tot het strikte minimum beperken.

Meer informatie: Impulsprogramma 'Iedereen verdient Vakantie'