Stratech Benchmark verblijfsrecreatie: Matige prestaties verhuureenheden in de voorjaarsvakantie

Met een negatieve afwijking van 13,2% in het aantal reserveringen en 5,1% minder omzet, heeft de voorjaarsvakantie een stuk minder goed gepresteerd dan vorig jaar. Dat blijkt uit de laatste update van de Benchmark Verblijfsrecreatie van Stratech.

Om helder te krijgen waar deze omzetdaling vandaan komt, maken we onderscheid in Kamperen en Verhuur. En wat blijkt: de omzetdaling is volledig te wijten aan de Verhuur, die 6,9% minder omzet opleverde dan vorig jaar. De omzet van Kamperen lag zelfs 11,4% hoger, waardoor het gemiddelde toch wat wordt opgekrikt. Kanttekening hierbij is dat het kamperen in de voorjaarsvakantie een relatief klein aandeel heeft, waardoor we fluctuaties veel sneller waarnemen. Voor beide kunnen we concluderen dat de boekingswaardes hoger lagen.

Een mogelijke oorzaak van het matige presteren van de Voorjaarsvakantie zou kunnen zijn dat veel mensen dit jaar weer hebben gekozen voor een skivakantie, aangezien alle buitenlandse ski oorden voor het eerst sinds de coronajaren weer volop geopend waren. Daarnaast kenden we dit jaar een koude Voorjaarsvakantie, zal dit ook mee hebben gespeeld?

Goede prestaties voor 2023 tot nu toe

Het eerste kwartaal van 2023 is achter de rug. Tijd om te kijken hoe het staat het met het aantal reserveringen en bijbehorende omzet voor verblijven in 2023 tot nu toe. 

Het kamperen zit nog steeds in de lift: ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (peildatum 4 april) zien we een toename in het aantal reserveringen van 17,5%. Met een identieke omzetgroei, een mooi gegeven op dit moment! 

Met een toename van 4,6% in het aantal reserveringen en een omzetstijging van 12,6%, zien we voor de Verhuur eveneens een toename. Al is deze op dit moment geringer dan voor Kamperen geldt. 

Groene cijfers: vooral het Pinksterweekend populair!

Als we kijken naar de omzetcijfers voor Kamperen voor de aankomende speciale periodes, zien we alleen maar groene cijfers. We kunnen dus niet anders concluderen dan dat we flink voorlopen op vorig jaar. Met als hoogtepunt het Pinksterweekend, dat vergeleken met hetzelfde moment vorig jaar tot nu toe een omzetstijging van 27,9% laat zien. Dit is grotendeels te danken aan onze oosterburen, die vorig jaar vanwege de gevolgen van corona nog veelal binnen hun eigen landsgrenzen verbleven. 

Als we kijken naar het aantal aankomsten, zien we dat de herfstvakantie op dit moment een exponentiële groei van maar liefst 72% voorop loopt. Kanttekening hierbij is dat het aandeel van de herfstvakantie nog klein is, deze relatieve groei op dit moment dus nog niet heel veel zegt.

Voor de Verhuur zien we hetzelfde patroon: het Pinksterweekend en de Herfstvakantie laten de grootste stijging zien en realiseren tot nu toe respectievelijk 14,5% meer omzet en 10,7% meer aankomsten.

Uiteraard houden we je op de hoogte van de daadwerkelijke prestaties van het Paasweekend. Nu de weersvooruitzichten goed zijn, kunnen het aantal boekingen zomaar ineens nóg meer toenemen. 


Met dank aan:

Sanne Potze, Leisure specialist bij Stratech.

“Wil jij het uiterste uit het seizoen 2023 halen en kun je wel wat hulp gebruiken bij het wegzetten van je aanbod tegen een zo optimaal mogelijke prijs? Neem dan contact met ons op.”

Meer informatie: www.stratechleisure.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *