Toegankelijkheid van de kust in kaart gebracht

De kust, met de uitgestrekte stranden en zee, is voor veel mensen de ultieme vakantiebestemming, natuurlijk ook voor mensen die gebruik maken van een rolstoel. Pia Hendriks, die zelf rolstoelgebonden is, maakte een overzicht van de toegankelijkheid van de Nederlandse stranden.

Pia is zelf ook gek op het strand, maar stuit regelmatig op problemen bij een gepland bezoek: “Het kost enorm veel tijd. Waarom zet een restaurant niet gewoon op hun site dat er een aangepaste toilet is? Dat zou al heel fijn zijn! Gelukkig heb ik inmiddels een contactlijst van strandbeheerders, paviljoens en gehandicaptenorganisaties aan de kust. Binnenkort ga ik weer mensen benaderen om de info up-to-date te krijgen voor deze zomer. Staat de strandrolstoel er nog/welk type strandrolstoel is aanwezig? Is het aangepast toilet geen opslag geworden? Dat soort dingen moeten elk jaar weer nagevraagd worden.”

Tips voor gemeenten

Ondertussen werkt Pia aan een advieslijst met tips voor gemeenten hoe zij hun stranden beter toegankelijk kunnen maken. Pia: “Het idee kwam van Martijn Koppejan. Hij is voormalig lid van de reddingsbrigade en nu strandrolstoelleverancier. Hij heeft het hart op de goede plaats en is net als ik vastbesloten om meer rolstoelers naar het strand te krijgen.  Hij praat ook al met mensen aan de Belgische kust. De advieslijst komt in mei beschikbaar via de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Dat gaat over hoe een duinovergang er uit moet zien, maar ook over parkeren, strandrolstoelen, verharding van de paden en bijvoorbeeld de toiletvoorzieningen.”

Aangepaste huisjes onvindbaar

Pia zit zelden stil, dus na het adviesrapport en de lijst met toegankelijke stranden is ze alweer verder aan het denken. Pia: “Als de stranden beter toegankelijk zijn moeten er natuurlijk ook voldoende toegankelijke vakantieadresjes zijn. Maar tot nu toe heb ik de grootste moeite om een leuk, echt goed rolstoeltoegankelijk vakantiehuisje te vinden langs de kust! Zijn ze er niet of kan ik ze gewoon niet vinden?” Dus heeft u een aangepaste locatie langs de kust? Laat het Pia weten! Zij geef het dan ook graag door aan Eelke Kelderman, zij verzamelt goed aangepaste huisjes, B&B’s en kleinschalige hotels op haar site. https://www.eelkedroomt.nl/. Mooie naam, volgens Pia: “want dromen willen we allemaal.”

Mailadres is: PiaHendriks54@gmail.com 

De lijst met toegankelijke stranden vind u hier: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Rdl9M_opMB4QbW_FwUl5WQ77svffEy5jn8TD1Ft67XE/edit#gid=195092745

Eén reactie

  1. Wij gaan dit jaar naar Noorderduinen in Katwijk daar hebben ze aanepaste vakantiewoningen en een paviljoen in de buurt met een strandrolstoel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *