Vrijdagmiddagblog! Tv-series groeiende markt

Welke tv-serie volg jij? Misschien nu een vreemde vraag terwijl de mussen van het dak vallen van de hitte, maar mocht er weer regen komen, dan is deze vraag zeker relevant!

Tv-series het onderwerp
Het valt mij op dat tijdens verjaardagen en avonden met vrienden er een terugkerend onderwerp is: tv-series. En toen de Free Record Shop voor het faillissement alles in de aanbieding gooide, maakte ze een uitzondering op tv-series. Daar moest de consument gewoon de volle mep voor blijven betalen. Daarbij komt nog eens het succes van de tv zender HBO, waar alleen maar tv series worden getoond. Wat is dat toch met die tv-series?

Populariteit van dvd-boxen
Volgens de wetenschap, professor Dan Hassler-Forest, komt de populariteit van dvd-boxen van tv-series doordat tv kijken veranderd is. Vroeger bleven mensen thuis voor hun serie en daarom werd er op die manier ook geproduceerd. Nu spelen tv-makers juist in op het feit dat de consument zelf kan bepalen wanneer de serie bekeken wordt. Volgens Hassler-Forest is de tv een manier om een serie onder de aandacht te brengen, maar wordt deze in veel gevallen niet meer bekeken op het moment van zending.

Ook in de cijfers van bol.com is terug te lezen dat tv-series groeien.
•2011: +9,1%
•2012: +10,7%
•2013: +12% (verwacht)

blog_tvseries
Top 10 series in januari 2013 volgens Nederlandse tv-blogsites

Amsterdams Serie Weekend
Het is dus niet vreemd dat dit jaar tijdens de Amsterdamse Film Week er een speciaal Series Weekend werd gehouden, waarbij tv-series te zien waren op een groot scherm. De organisatie heeft het goed begrepen dat tv-series een groeiende markt is. De Nederlandse serie ‘Feuten’ was daarbij de enige uitverkochte serie voor het festival van start ging. Wat aangeeft dat niet alleen Amerikaanse series zo mateloos populair zijn.

Wanneer speelt de rest er op in?
Toch wordt er weinig georganiseerd rondom tv-series. Ik vraag mij af waar de bioscopen blijven met tv-serie dagen. Wat te denken van festivals in thema van populaire tv-series. Daarnaast zou ik wel eens met de ontwikkelaars van de dvd-hoezen willen praten. Een dvd-box wordt meestal gekocht omdat het een bepaalde status met zich meebrengt. De koper zet daarom de dvd-box zichtbaar in huis. Helaas zijn de meeste hoezen niet matching met elkaar. Een dvd-box zou als ‘home decoration’ moeten worden gezien in plaats van een item dat je in de kast stopt.

Tot volgende week!
Ben benieuwd welke series jij graag kijkt, laat hieronder of op twitter een reactie achter. Mijn favorieten blijven Gossip Girl en gouden oude 21 Jump Street en North and South. Nederlandse series: Feuten, Charlie en Penoza. Van mij mag het wel weer een dagje regenen! Tot volgende week.

Ruby Kramer PanterKist

 

Bronnen: www.rtlnieuws.nl, www.amsterdamseriesweekend.com en www.bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *