Toezichthouder wil duidelijker prijzen voor vakanties

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet dat er nog steeds veel te veel mis gaat bij de publicatie van prijzen van vakanties.  Met een voorlichtingscampagne voor consumenten en gerichte acties in de reisbranche wil het ACM de prijstransparantie bevorderen. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar vliegtickets, maar ook naar vakantiehuisjes en georganiseerde reizen.

aanbiedingACM wil dat de prijzen worden gepresenteerd inclusief alle onvermijdbare kosten en dat de consument via ‘opt-in’ zelf kan kiezen voor extra diensten. De reis of accommodatie moet geboekt kunnen worden voor de prijs in de advertentie. Deze regels gelden nu al, maar worden door de reisaanbieders nog te vaak omzeild. De toezichthouder gaat, gesteund door de brancheorganisaties, daarom de komende tijd scherp toezien op de naleving van de regels en deze indien nodig afdwingen.

Anita Vegter, bestuurslid ACM: “Het wordt tijd dat reisaanbieders stoppen met het gebruik van onduidelijke prijzen. Dat is onwenselijk voor de consument én voor de branche. Met duidelijke prijzen ontstaat een gelijk speelveld voor bedrijven en kunnen consumenten beter kiezen en vergelijken.”

De Autoriteit Consument en Markt formuleert voor aanbieders van vakanties een vijftal aandachtspunten:

  1. De prijs zoals weergegeven in de advertentie is de prijs waarvoor het aanbod geboekt kan worden.
  2. Alle vaste onvermijdbare kosten zijn in de advertentieprijs inbegrepen.
  3. Alle variabele onvermijdbare kosten worden direct bij de advertentieprijs op transparante wijze weergegeven alsmede de hoogte ervan.
  4. Optionele elementen worden op duidelijke en transparante wijze aan het begin van elk boekingsproces medegedeeld.
  5. Optionele elementen worden niet vooraf aangevinkt.

Punten een, twee en drie hebben betrekking op bijkomende kosten. Punten vier en vijf hebben betrekking op optionele elementen. Hieronder zullen beide aspecten nader worden toegelicht.

Meer informatie: www.acm.nl

Eén reactie

  1. Daarom zijn wij gestart met VapZo. Op onze site worden de prijzen van vakantieparken vergeleken inclusief alle bijkomende verplichte kosten. Het is erg makkelijk en in één keer zie je wat de totaal kosten zijn. Je ziet ook gelijk wat er allemaal nog aan kosten bij komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *