Ruim 10 miljoen bezoekers in 2013 bij NVD Dierentuinen

Het bezoek aan de grootste dierentuinen van Nederland schommelt al 6 a 7 jaar tussen de 10 en 11 miljoen. Ook in 2013 bezochten ruim 10 miljoen bezoekers een dierentuin die is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen; en dat is iets meer dan in 2012. Gezinnen blijven de belangrijkste doelgroep; grootouders met kleinkinderen is een combinatie die steeds vaker op bezoek komt. 

kaart-dierentuinen2Jaaroverzicht
Het jaar 2013 begon moeizaam, mede dankzij het koude voorjaar. De kerstperiode was daarentegen weer een toptijd voor veel dierentuinen. 2013 was een jaar waarin vier NVD dierentuinen diverse festiviteiten vierden: Artis bestond 175 jaar, Burgers 100 jaar en werd daarnaast Koninklijke Burgers’Zoo, DierenPark Amersfoort vierde het 65 jarig bestaan, Safaripark Beekse Bergen bestond 45 jaar en Aqua Zoo Friesland ook al weer 10 jaar. Blijdorp opende de grootste vlinderkas van Europa: Amazonica en in Ouwehand werd het unieke project Gorilla Adventure gestart.

Blijven vernieuwen
NVD directeur Marielle van Aggelen ziet dat de bezoekcijfers aan de NVD Dierentuinen redelijk constant zijn over de afgelopen jaren. Maar de bezoekers komen niet vanzelf. Van Aggelen: “Dierentuinen moeten blijven vernieuwen om bezoekers te blijven trekken. Er is vooral veel aandacht in de parken voor educatie en natuurbehoud. Overdekte voorzieningen zijn in trek omdat dierentuinen daarmee minder weersafhankelijk worden.” De aanleg van speelvoorzieningen in de dierentuinen zijn volgens van Aggelen vooral een afgeleid product.

Meer informatie: www.nvddierentuinen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *