Kletsnatte zomer hindert dagrecreatie pas in augustus

De meteorologische zomer duurt nog tot 1 september. Toch kan Weeronline nu al concluderen dat 2014 in de top-10 terecht komt van meest natte zomers. Met name de maand augustus droeg daar stevig aan bij. In de laatste week wordt nog veel regen verwacht en dan staat de regenmeter voor deze zomer op 275 mm – tegenover 225 mm in een gemiddeld jaar.

parapluDe maanden juni en juli waren wel prima als we kijken naar temperatuur en zon. De relatief koude maand augustus trok het gemiddelde van deze zomer omlaag naar 17,4 graden. Dat is vlak bij het gemiddelde voor een Nederlandse zomer (17 graden).

Qua neerslag is er ook een groot verschil tussen de drie zomermaanden:

Juni was gemiddeld droog, en plaatselijk nat. Er viel gemiddeld 47 mm tegen 68 normaal. Toch was het plaatselijk nat met meer dan 100 mm regen!

Juli was juist landelijk kletsnat en regionaal zeer droog; Er was sprake van een bijzondere combinatie van tropische hitte en wateroverlast. De zon scheen even vaak als normaal, maar in de hete en onstabiele lucht ontstonden regelmatig hevige onweersbuien. Gemiddeld over het land viel 94 mm tegen 78 normaal, maar op diverse plaatsen werd de 200 mm overschreden. Tegelijkertijd was het op de Wadden, in Noordwest-Friesland en in het zuidwesten van Zuid-Holland droog. Plaatselijk viel slechts 20 mm.

Hoewel augustus nog niet voorbij is kunnen we nu al spreken van een kletsnatte maand. De normale maandsom van 78 mm is op veel plaatsen al ruimschoots overschreden en uiteindelijk zal het neerslagtotaal gemiddeld over het land rond 135 mm uitkomen. Een top-10 notering in de lijst met natste augustusmaanden is zeer waarschijnlijk.

Bron en meer informatie: www.weeronline.nl

Consequentie recreatiesector
De eerste indruk vanuit de recreatiesector is dat met name de eerste twee zomermaanden uitstekend zijn geweest. Die volgden op een voorjaar met een gunstig weertype. Brancheorganisatie RECRON laat weten dat de eerste twee zomermaanden zeer gunstig zijn verlopen voor bedrijven in de dagrecreatie. Dat was mede het gevolg van het mooie weer. Het regenachtige weer van de laatste paar weken heeft wel consequenties gehad voor het bezoek aan openlucht-attracties.
Voor de campings en andere vormen van verblijfsrecreatie is deze zomer over het algemeen ook gunstig verlopen. Volgens een RECRON woordvorder is de verblijfsrecreatie wat minder gevoelig voor weersvoorspellingen dan de dagrecreatie: “Veel mensen boeken al wat verder van tevoren en passen hun activiteiten aan aan het weer.”
De RECRON blijft voorstander van zoveel mogelijk locale weerberichten. In Nederland kan het weer immers sterk wisselen per locatie. Dat is ook wel gebleken uit de conclusies van weeronline.
www.recron.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *