Horeca en recreatie steunen Staatsbosheer in het Mastbos

Horeca- en recreatieondernemers rond het Brabantse Mastbos bieden een helpende hand aan Staatsbosbeheer. Door de bezuinigingen moeten natuurbeheerders keuzes maken. De ondernemers, die profijt hebben van de natuur, nemen hun verantwoordelijkheid door kosten van enkele voorzieningen op zich te nemen. Staatsbosbeheer ziet dit als een mooie testcase voor meer van dit soort samenwerking in andere gebieden.

Natuurspeelplaats Mastbos / Fotografie: Staatsbosbeheer/Ernst Dirksen

Steun door horeca en recreatie
Initiatiefnemer is horecaondernemer Peter Werther van het Mastboshotel. Hij zag dat Staatsbosbeheer een moeilijke periode doormaakt, dankzij de bezuinigingen. Hij doet het niet alleen; inmiddels hebben acht ondernemers zich bij het initiatief aangesloten. Over de onderdelen die de ondernemers gaan ondersteunen wordt nog overleg gevoerd. Dhr. Jahae van Staatsbosbeheer Brabant: “ Het beheer van het gebied is ondanks de bezuinigingen wel gefinancierd. Het zijn vaak de extra voorzieningen die in het gedrang komen. De ondernemers bekijken samen met Staatsbosbeheer waar ze een bijdrage kunnen leveren. Daarbij wordt er niet direct aan geld gedacht, maar bijvoorbeeld over afspraken voor onderhoud of het gebruik van voorzieningen. We hebben regelmatig overleg met de ondernemers die op deze manier met ons meedenken.”
In BN de Stem wordt al een concreet voorbeeld genoemd van Peter Werther die anderhalf tot twee ton wil uittrekken voor een nieuwe parkeerplaats voor het bos. Die ligt tegenover zijn bedrijf, zodat zowel het gebied als zijn bedrijf  hier profijt van heeft.

Het Mastbos trekt per jaar ongeveer 1,3 miljoen bezoekers. Enkele voorzieningen zijn al sinds langere tijd geadopteerd door clubs; bijvoorbeeld de paardrijroutes.

Vanuit het hoofdkantoor van Staatsbosbeheer wordt met grote belangstelling gekeken naar deze nieuwe samenwerking. De ervaring kan worden gebruikt om ook in andere gebieden met ondernemers samen te werken.

Meer informatie:
www.staatsbosbeheer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *