Bezit van recreatiewoning wint sterk aan populariteit

De vraag naar recreatiewoningen neemt sterk toe. Door de lage rentestand is het vakantiehuis als belegging weer populair. De voorraad recreatiewoningen is in de afgelopen 10 jaar met ongeveer 15 procent toegenomen. Dit blijkt uit een rapport van het Bureau Stedelijke Planning, in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), over huidige stand van zaken op de markt voor recreatiewoningen.

Vakantiewoning Landal GreenParks
Vakantiewoning Landal GreenParks

Door de financiële en economische crisis was er na 2008 wel sprake van een afname van de groei. Maar op dit moment zijn er weer veel plannen voor de bouw van nieuwe recreatiewoningen.

“De toegenomen vraag naar recreatiewoningen is een zeer positieve ontwikkeling. Het geeft aan dat consumenten ook op deze markt meer vertrouwen krijgen. Dit geeft de burger moed”, zegt NVM-voorzitter Ger Hukker. “Met name nieuwe recreatiewoningen zijn bij de consumenten in trek. Nieuw opgeleverde vakantiewoningen verkopen veel beter dan de verouderde voorraad.”

In het afgelopen jaar zijn er circa 1.100 recreatiewoningen in Nederland gerealiseerd. Dit betekent een forse toename ten opzichte van 2012 toen nog sprake was van 400 gerealiseerde woningen. Wel ligt dit aantal nog onder het 10-jarig gemiddelde van 1.500 woningen per jaar.

Uit het rapport blijkt dat er duidelijk een tweedeling in de markt is. De vraag concentreert zich in de regio’s met een grote toeristische aantrekkingskracht. Vooral de kustregio’s, Zeeland en de Waddeneilanden, zijn populair. Vanuit het buitenland trekt de vraag aan, met name vanuit Duitsland.

Ook zijn er regio’s die het moeilijk hebben, zoals Brabant, Drenthe en Limburg. Hier lopen de verkooptijden lopen sterk op. Er is in deze gebieden sprake van een weinig dynamische markt.

De verkooptijden zijn in 2014 met 20 procent toegenomen tot gemiddeld 535 dagen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de problematiek rond de verouderde voorraad. Dit blijkt onder andere in het kustgebied Zuid-Holland waar de verkooptijd fors gestegen (+128 procent) is. Volgens makelaars gaat het hier om een sterk verouderde voorraad. Bovendien heeft de concurrentie van nieuwbouw in Zeeland effect op de vraag. Onder meer in Noord-Holland en Zeeland daalden de verkooptijden.

Bron: persbericht NVM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *