WTTC publiceert baanbrekend rapport over hoe Reizen & Toerisme natuurverlies kan omkeren

Een nieuw rapport door de World Travel & Tourism Council ( WTTC ) laat zien hoe Travel & Tourism een cruciale rol kan spelen bij het stoppen en omkeren van de vernietiging van de natuur.

foto: Pretwerk @ Oostvaardersplassen

Het rapport, dat bedrijven zal helpen hun impact op biodiversiteit te begrijpen en te beheren, wordt gelanceerd voorafgaand aan de VN-biodiversiteitsconferentie (COP15) in december, waar wereldwijde regeringen acties zullen afronden om de relatie van de samenleving met de natuur te veranderen, en biedt nieuwe hoop voor wereldwijd natuurbehoud.

‘Nature Positive Travel & Tourism’, opgericht in samenwerking met ANIMONDIAL, een belangrijke adviseur van wereldwijd reizen en toerisme op het gebied van dieren- en natuurbescherming, en in samenwerking met wereldwijde bedrijven binnen de sector, is ook goedgekeurd door het secretariaat van de Conventie over biologische diversiteit ( SCBD).

Het rapport zal bedrijven helpen in te spelen op de zeer reële en dringende noodzaak om de biodiversiteit en de natuur beter te beschermen. Reis- en toerismebedrijven bevinden zich in een unieke positie om positieve acties te ondernemen om de natuur te herstellen en, door middel van op de natuur gebaseerde oplossingen en decarbonisatie, Net Zero te bereiken.

Natuurtoerisme

Met natuurtoerisme dat 20% van het wereldwijde toerisme vertegenwoordigt, laat het rapport zien hoe cruciaal de natuur is voor bestemmingen over de hele wereld. Wildlife, een primaire drijfveer voor natuurtoerisme, draagt elk jaar 343 miljard dollar bij aan de wereldeconomie en ondersteunt bijna 22 miljoen banen over de hele wereld.

Julia Simpson, WTTC President & CEO, licht toe: “Menselijke activiteit heeft geleid tot een verwoestend verlies van natuurlijke habitat en biodiversiteit, waarbij een op de vier soorten nu met uitsterven wordt bedreigd.

Travel & Tourism is uniek gepositioneerd om echt het verschil te maken. 80% van reizen en toerisme is sterk afhankelijk van de natuur, dus het is van cruciaal belang dat we een proactieve rol spelen bij het bevorderen van natuurbehoud.

Ons rapport loopt vooruit op COP15, wanneer regeringen doelen zullen stellen om habitats, soorten en de natuurlijke omgeving te beschermen, wat op zijn beurt de koolstof vermindert. Reizen & Toerisme staat in de frontlinie. We zijn allemaal hoeders van de natuur.”

Biodiversiteit

Biodiversiteit is ook nauw verbonden met andere kritieke problemen, zoals klimaatverandering en opkomende ziekten, waarvan de potentiële impact zo duidelijk wordt aangetoond door de COVID-19-pandemie. Het aanpakken van het verlies aan biodiversiteit is niet alleen cruciaal voor de sector en zijn veerkracht, maar ook voor de
wereldeconomie en de samenleving.

Daniel Turner, medeoprichter en directeur van ANIMONDIAL, legt uit: “De meeste reis- en toerismebedrijven waarmee we praten, begrijpen al dat het nodig is om de bescherming van biodiversiteit en natuur in hun planning en rapportage op te nemen. Maar dit kan een ingewikkeld gebied zijn, en voor velen is de eerste uitdaging gewoon weten waar te beginnen.

Het rapport zal Travel & Tourism informeren, inspireren en in staat stellen om hun impact beter te beheren en een leidende rol te spelen bij het opbouwen van een wereldwijde natuurpositieve toekomst om te helpen bouwen aan een betere wereld.
ANIMONDIAL prijst WTTC voor deze kans om toeristische bedrijven te helpen bij hun eerste stappen, evenals bij de rest van hun Nature Positive Tourism-reis.

Natuur als basis voor toerisme

Elizabeth Maruma Mrema, uitvoerend secretaris van de Conventie van de Verenigde Naties inzake biologische diversiteit, zei: “Een groot deel van de reis- en toerismesector vertrouwt op de schoonheid van de natuur en de hulpbronnen die deze biedt. Toch
verliezen we biodiversiteit en natuurlijke hulpbronnen in een ongekend tempo. Travel & Tourism bevindt zich in een unieke positie om aan deze ommekeer bij te dragen door een aantal maatregelen te nemen zoals educatie en bewustwording; het genereren van
inkomstenstromen die de bescherming, het beheer en het herstel van ecosystemen ondersteunen; en het verminderen van voetafdrukactiviteiten, onder andere.”

Hoewel Global Travel & Tourism de natuur waardeert en zich blijft inzetten voor de bescherming van mens en planeet, is WTTC van mening dat er meer begeleiding nodig is over het belang van biodiversiteit, de belangrijkste oorzaken van biodiversiteitsverlies en de belangrijkste componenten om deze beter te beschermen en te herstellen. Om dit aan te pakken, biedt het rapport een stappenplan op basis van een vierfasenkader met praktische stappen om de sector te begeleiden bij het adopteren van een Nature Positive-aanpak:

  • beoordeling van de operationele impact,
  • uitzetten van een strategie, en identificeren van essentiële acties,
  • uitrollen en herzien van het programma,
  • en het benutten van communicatiemogelijkheden.

Het rapport biedt ook vier acties die bedrijven op korte termijn kunnen realiseren:

  • mens en natuur opnieuw verbinden,
  • duurzame waardeketens ondersteunen,
  • dieren en hun welzijn beschermen en
  • investeren in de natuur.

Zowel de private als de publieke sector hebben verschillende rollen te spelen. Maar betekenisvolle verandering kan en zal alleen worden bereikt als de twee samenwerken om dier en natuur beter te beschermen.

Meer informatie: https://research.wttc.org/nature-positive-travel-and-tourism

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *