Groot deel MKB recreatiesector komt in aanmerking voor Regeling Tegemoetkoming Energiekosten

In oktober heeft het kabinet de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) aangekondigd, waarmee energie-intensieve mkb-bedrijven een compensatie van 50% van de energiekostenstijging kunnen aanvragen. Waar de energiekosten in eerste instantie minimaal 12,5% van de omzet moesten uitmaken, is dit nu minimaal 7%.

De regeling werd in november 2022 aangekondigd, maar aanvragen kunnen m.i.v. 21 maart 2023 worden ingediend.

Tijdens een presentatie op het Stratech event Leisure in Business, gaven Countus adviseurs Jesca Wemmenhove en Ron Koopmeiners een toelichting op deze regeling voor de recreatiesector. Zij verwachten dat door de verlaging van de drempel veel recreatiebedrijven in aanmerking komen voor de regeling.

Voorwaarden

Naast de 7%-eis gelden nog wel een aantal extra voorwaarden. Zo moet je als onderneming ingeschreven staan in het Handelregister bij de Kamer van Koophandel en moet je minder dan 250 werknemers in dienst te hebben. Daarnaast is de omzet van de onderneming lager dan € 50 miljoen en is het balanstotaal kleiner dan of gelijk aan € 43 miljoen.

Drempelwaarde verbruik geschrapt

In de eerste opzet van de regeling werd naast bovenstaande voorwaarden een drempelwaarde genoemd wat betreft het minimale gas of elektriciteitsverbruik van een onderneming. Deze eis heeft de minister, na het Kamerdebat over de TEK regeling op 10 november, geschrapt.Het schrappen van de drempelwaarde betekent in de praktijk dat ook veel kleine mkb-bedrijven nu wel in aanmerking komen voor de regeling. Het gaat om bedrijven die vanwege de kleine schaal niet aan de drempelwaarde voldeden, maar voor wie de energiekosten wel een aanzienlijk deel van de omzet uitmaken.

Berekening

De maximale subsidie in de TEK-regeling bedraagt € 160.000 en geldt per onderneming. Dat betekent dat bijvoorbeeld bv’s die onder een holding vallen niet separaat een tegemoetkoming aan kunnen vragen.

Ondernemers kunnen uiteindelijk 50% van de energiekostenstijging boven een vastgestelde drempelwaarde van €1,19 per m3 gas en €0,35 per kWh elektriciteit vergoed krijgen.

Peildatum energie-intensiteit nog onduidelijk

Welke datum leidend zal zijn om de energie-intensiteit (als percentage van de omzet) te bepalen, is nog niet helder. De TEK-regeling wordt komende periode verder uitgewerkt en de minister zal hier te zijner tijd duidelijkheid over geven. De regeling lijkt per januari 2023 opengesteld te worden. Je kunt de subsidie aanvragen over de laatste 2 maanden van 2022 en het hele jaar 2023.

Met dank aan: de leisure adviseurs van Countus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *