Prijzen voor dagattracties in Nederland en België omhoog na coronaperiode

‘Meeste Pretparken flink duurder geworden’ kopte RTL Nieuws deze week. En ook in België wordt in de media aandacht besteed aan de stijgende prijzen in attractieparken, waarbij vooral de prijs van een flesje water in Plopsaland De Panne tot veel ophef leidt.

Entreegebouw De Efteling

Zie ook:

Het wordt overigens steeds lastiger om prijzen te vergelijken doordat parken vaak werken met piek- en daltarieven of met dynamic pricing. Ook kortingen, die vóór corona zeer gebruikelijk waren, kunnen sterk per periode variëren. Omdat veel mensen hunkeren om er weer eens een leuk dagje op uit te trekken, zien we dat het aantal kortingsacties, en de hoogte van de korting, tot nu toe beperkt blijft.

Zowel het Belgische Nieuwsblad.be als RTL nieuws vergelijke de prijzen van 2019 (pré corona) met die van 2022. Beiden gaan uit van de kosten voor een gezin met 2 kinderen, waarbij RTL ook nog het parkeerticket van één auto meeneemt.

In Nederland blijft De Efteling nog altijd het plafond van de Nederlandse attractiesector bepalen. Een dagje Efteling in de meivakantie komt volgens de berekening van RTL uit op € 189,- (€ 44 per ticket – Nieuwsblad.be rekent met € 46 per ticket). In 2019 kwam die totaalprijs nog uit op € 178,-. Overigens is De Efteling in Europees perspectief bekeken (vergelijking met andere grote, uitgebreide attractieparken.) nog altijd bescheiden in prijs. In de RTL prijsvergelijking is ook het Duitse Phantasialand meegenomen. Daar komt de familieprijs in 2022 uit op € 192,-. In het Duitse EuropaPark ligt de ticketprijs voor volwassenen tussen de € 55 en € 62. Wie Disneyland Paris wil bezoeken moet daarvoor minimaal € 56 neertellen; een ongedateerd ticket heeft een prijs van € 105,-.

Een bezoekje aan de Floriade is niet meegenomen in de prijsvergelijking. Omdat dit een nieuwe (tijdelijke) attractie is dit seizoen, hebben we die berekening ook maar even gemaakt. Voor een gezin met 2 kinderen + een parkeerkaart komt de prijs uit op € 182,50.

Andere verdienmodellen

Het Belgische Nieuwsblad beet zich eens goed vast in de tarieven en constateert dat vooral Bobbejaanland de prijzen fors heeft verhoogd. Daar komt de entreeprijs voor 2 volwassenen en 2 kinderen in 2022 uit op € 165,60, en dat is een stijging van 24% t.o.v. 2019. Bobbejaanland geeft in het artikel als reactie dat zij met dynamic pricing werken op basis van drukte, en dat de prijzen voor de meeste mensen een stuk lager uitkomen.

Ook de parkeertarieven werden door het Nieuwsblad onder de loep genomen. Plopsa De Panne en Plopsa Hasselt rekenen de hoogste parkeertarieven (€ 12,50) en dat is een forse stijging t.o.v. 2014, toen de auto bij Plopsa Hasselt nog voor € 6,- o pde rekening stond.

De meeste ophef is ontstaan over de prijs van een flesje water in Plopsa De Panne. Voor een halve liter Chaudfontaine water wordt € 5,49 gerekend. (inclusief € 0,50 statiegeld) Dat is zelfs veel Belgen te gortig. (Nederlanders staan er om bekend dat zij eten en drinken vaak zelf meenemen) In de Efteling kost hetzelfde flesje € 2,90 – inclusief € 0,15 statiegeld.

Reden voor prijsstijgingen

Inflatie is één van de belangrijke redenen dat de prijzen stijgen. De Rabobank maakte onlangs bekend dat er voor 2022 rekening wordt gehouden met een inflatie van 5.5%. in het artikelen van Nieuwsblad.be geven de parken ook aan dat er vaak nieuwe attracties en belevingen zijn toegevoegd die een hogere prijs rechtvaardigen.

In het artikel van Nieuwsblad.be worden de prijzen van de volgende parken vergeleken: Zoo Antwerpen, Pairi Daiza, De Efteling, Plopsa indoor Hasselt, Plopsa De Panne, Walibi België en Bobbejaanland.

RTL Nieuws vergeleek de volgende parken: Phantasialand, De Efteling, Toverland, Movie Park Germany, Wunderland Kalkar, Plopsa Coo, De Julianatoren, Walibi Holland, Boudewijn Seapark, Plopsa indoor Hassselt, Plopsa indoor Coevorden, Familiepark Drievliet en Archeon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *