De historische grens van het Romeinse Rijk in Nederland en Duitsland heeft officieel de status gekregen van werelderfgoed. Dit is deze week al het derde object dat door de UNESCO werd toegevoegd aan de lijst van werelderfgoed.
Zie ook: Hollandse Waterlinie en Koloniën van Weldadigheid nieuw op de lijst van UNESCO Werelderfgoed
De Limes wordt in Nederland vertegenwoordigd door in totaal 19 archeologische vindplaatsen uit de Romeinse tijd, verspreid over de provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland.
Neder-Germaanse Limes
De Neder-Germaanse Limes is de grens van het Romeinse Rijk in de Romeinse provincie Neder-Germanië. Zo’n tweeduizend jaar geleden beschermde de limes het Rijk eeuwenlang tegen invallen van Germaanse stammen. Langs deze grens tref je daarom veel Romeinse sporen aan zoals resten van forten, legioensbases en wachttorens. De Neder-Germaanse Limes maakt deel uit van de veel grotere grens van het Romeinse Rijk in Europa en Noord-Afrika, die al gedeeltelijk op de Werelderfgoedlijst staat. Juist het Nederlandse deel laat zien hoe innovatief de Romeinse militairen waren en welke maatregelen ze namen om te reageren op het grillige rivierenlandschap. De resten hiervan zijn uitstekend bewaard gebleven in de natte bodem.
Bron en meer informatie: www.werelderfgoed.nl