Hollandse Waterlinie en Koloniën van Weldadigheid nieuw op de lijst van UNESCO Werelderfgoed

Nederland heeft er twee cultuurhistorische objecten bij die het label van UNESCO Werelderfgoed mogen dragen. Daarmee krijgen deze erfgoedlocaties een internationale impuls als het gaat om naamsbekendheid.

De provincies die de nominaties hebben ingediend committeren zich hiermee ook aan het onderhouden en beschermen van het cultureel erfgoed.

Nieuwe Hollandse Waterlinie

De erfgoednominatie van De Nieuwe Hollandse Waterlinie werd gekoppeld aan het al bestaande UNESCO erfgoed van De Stelling van Amsterdam. De Stelling van Amsterdam staat al sinds 1996 op de UNESCO lijst.

De verdedigingswerken van deze typisch Nederlandse uitvinding liggen deels verborgen in een prachtig open en groen landschap. Het gaat om meer dan duizend militaire en waterbouwkundige objecten: inundatiekanalen, sluizen, dijken, betonnen groepsschuilplaatsen en kazematten.

Meer informatie: www.provincie-utrecht.nl

Koloniën van Weldadigheid

Ook Drenthe heeft met ingang van 27 juli een UNESCO gelabelde erfgoedlocatie. Hiermee erkent het Werelderfgoedcomité van UNESCO de wereldwijde uitzonderlijke en universele waarde van deze landbouwkoloniën voor armoedebestrijding in Veenhuizen, Frederiksoord-Wilhelminaoord en in de Belgische Kolonie Wortel. Samen vormen ze één transnationaal UNESCO Werelderfgoed.

De Koloniën van Weldadigheid ontstonden in 1818 als burgerinitiatief in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Destijds leefde een op de drie huishoudens in de steden in armoede. De landbouwkoloniën werden ingezet om armoede te bestrijden, door mensen te verheffen met werk op het land, vorming en opleiding. De Koloniën van Weldadigheid zijn de vroegste en grootste binnenlandse landbouwkoloniën voor armoedebestrijding ter wereld. Ze functioneerden tot de komst van sociale wetgeving in 1918.

Meer informatie: www.provincie.drenthe.nl

De beslissing of ook de Romeinse Limes (oude grens van het Romeinse Rijk) op de UNESCO Erfgoedlijst terecht komt, is uitgesteld naar 28 juli.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *