Onderzoek naar de (zakelijke) hotelmarkt in Overijssel

Na eerder provinciale hotelmarktstudies in Limburg, Zeeland en Friesland, is ZKA leisure afgelopen jaar gevraagd om ook in de provincie Overijssel een hotelmarktonderzoek uit te voeren.

Zeker in deze tijd waarin de hotelmarkt sterk onder druk staat wordt er veel waarde gehecht aan relevante en actuele (regionale) marktinzichten. Het onderzoek omvatte daarnaast een verdieping specifiek naar de zakelijke markt in Overijssel. Deze geeft inzicht in de ontwikkelmogelijkheden, kansen en aandachtspunten voor de zakelijke en bijeenkomstenmarkt met een onderscheid naar deelregio’s Noordwest-Overijssel, Salland, Twente en Vechtdal.

Bennie Roelands, hotelspecialist bij ZKA: “Eén van de leukste dingen van een onderzoek op provincieniveau, is het grote aantal uiteenlopende stakeholders; het is altijd weer de uitdaging om al hun wensen en behoeften in kaart te brengen. Dit betekende veel interviews en (digitale) sessies, met hoteliers, brancheorganisaties, congresregio’s, etc. We voerden boeiende en verrassende gesprekken o.a. met hoteliers die ondanks de coronacrisis goede bezettingen haalden door flexibel in te spelen op veranderende behoeften van met name Nederlandse gasten. De grote hoeveelheid kwantitatieve data die we hebben opgehaald bood veel mogelijkheden voor analyses en vergelijkingen. Zo leer je een markt echt door en door kennen, en kunnen we scherpe aanbevelingen geven waar zowel de overheid als de sector mee verder kunnen.”

De analyses werden gepresenteerd in een hybride sessie. De presentatie in Zwolle werd live gevolgd, anderen haakten digitaal aan vanuit huis of kantoor. Dit is illustrerend voor de toekomst van de bijeenkomstenmarkt: “live, aangevuld met digitaal”. Velen hebben de voorkeur elkaar fysiek te ontmoeten. Bepaalde bijeenkomsten lenen zich hier ook veel beter voor, denk aan inhoudelijk kennis delen, beurzen, (product)demonstraties, netwerken. Maar de voordelen en het gemak van digitaal overleggen en confereren hebben de mensen ondertussen ervaren en dit zal ook zeker behouden blijven.

Bron en meer informatie: www.zka.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *