Wist je dat er een groep kinderen en mensen met een beperking is die er niet op uit kan gaan, geen plezier kan beleven in attracties of het voetbalstadion, omdat er géén juiste toiletvoorziening beschikbaar is? Met de introductie van ‘Changing Places’ gaat er voor hen ook een wereld open.
Geen toiletvoorziening?
Stichting het Gehandicapte Kind heeft met Joint Projects het initiatief genomen om dit probleem aan te kaarten en wil Nederland mobiliseren om hier verandering in te brengen. We vinden het belangrijk dat iedereen overal plezier kan hebben en er samen op uit kan gaan. Maar dat houdt dus ook in dat iedereen naar de wc moet kunnen. Een bepaalde groep, kinderen en volwassenen met een ernstige lichamelijke of (zeer) ernstig meervoudige beperking, heeft daarvoor een speciale voorziening met een liggende verzorgingsplek voor nodig. Internationaal staat deze voorziening bekend als een ‘Changing Place’. In Nederland hebben we nog geen officiële Changing Place(s).
Ter inspiratie: Changing Places in Groot Brittannië
Droom: 2.501 Changing Places in Nederland
De grote droom is om 2.501 Changing Places in Nederland te gaan realiseren, uiterlijk in 2044. Waarom dat aantal? We hebben 2.501 woonplaatsen in Nederland en daarmee kan in elke woonplek dus dichtbij zo’n hoogst noodzakelijke plek beschikbaar zijn.
En dat is mogelijk. In Engeland realiseren ze inmiddels al 125 nieuwe Changing Places per jaar. In totaal hebben ze er nu al 1.853 verspreid over het gehele land.
Wat is dan een Changing Place?
Een Changing Place is een toiletvoorziening die aan een aantal vereisten voldoet. Zo moet er bijvoorbeeld een hoog-laag volwassenbrancard zijn, een tillift, een rolstoeltoegankelijk toilet, een hoog-laag wastafel en een afsluitbare vuilnisbak. Daarbij is het belangrijk dat het geen ‘ziekenhuis-achtige’ uitstraling heeft. Je bent immers een dagje uit of nachtje weg!
Co-creatie sessie op 6 juni jl.
Tijdens een inspirerende co-creatie sessie hebben we met diverse organisaties uit de publieke en private sector verkend wat we kunnen doen om onze grote droom te realiseren. Verschillende soorten organisaties waren van de partij; van ervaringsdeskundigen en sanitair leverancier tot pretparken en dierentuinen; van ingenieursbureau tot belangenbehartigersorganisatie; en van zorgorganisatie tot het ministerie van VWS. Ook hebben we een eerste inventarisatie gedaan hoeveel geld hiervoor nodig is en hoe deze financiering opgebracht zou kunnen worden in de komende 20 jaren. Daarnaast hebben we samen de onderdelen voor een campagneplan in beeld gebracht. Tot slot hebben we geïnventariseerd welke stakeholders samen met ons de schouders eronder willen zetten om de beweging in een soepel samenspel en met een positieve insteek op gang te brengen.
De deelnemers waren enthousiast, betrokken en hadden veel ideeën. Al met al hadden we een rijke oogst en een mooie input voor het opstellen van een concreet plan van aanpak. Het plan zal na de zomer gepresenteerd worden zodat we hier de benodigde publieke en maatschappelijke steun voor kunnen zoeken.
Meedoen?
Wil jouw organisatie ook meedoen of wil je je als ervaringsdeskundige ook inzetten voor het realiseren van deze mooie droom? Dat vinden we fijn! Neem dan contact op met Karin Stiksma via karin@jointprojects of 06 19057019. Dan kunnen we samen verkennen wat we voor elkaar kunnen betekenen.