NLbuiten: Nederland heeft meer groene ruimte voor sport en recreatie nodig

Op dit moment kent Nederland een structureel tekort aan beleefbaar groen. Inmiddels is de 18 miljoenste Nederlander geboren en de bevolking blijft groeien. Als we niets doen neemt dit tekort dus nog verder toe en komen we in 2050 maar liefst 63.000 hectare aan recreatieruimte tekort. Dit terwijl de recreatiesector bijdraagt aan het welzijn van alle Nederlanders en ook nog eens een belangrijke en groeiende economische motor is.

foto: Pretwerk in het buitengebied

NLBuiten roept het kabinet en parlement op om  van sport en recreatie een prioriteit te maken en uiteraard worden ook andere overheden daartoe opgeroepen.

Tekort aan recreatieruimte

Nederlanders houden van de natuur en van sporten en recreëren in eigen land. Maar de vraag naar ruimte om te sporten en actief te recreëren in de natuur groeit en de huidige situatie is onhoudbaar. Dat stelt de coalitie NLBuiten, bestaande uit 15 toonaangevende organisaties op het gebied van natuur, sport, recreatie en toerisme. Om Nederland aantrekkelijk te houden voor recreatie en toerisme, zijn drie zaken essentieel: natuur, openbare voorzieningen en een actief bedrijfsleven. Helaas ontbreekt het in veel plannen aan een integrale visie op recreatie. Zoals Paul Makken van de ANWB stelt “Willen we Nederland leefbaar houden en onnodige kosten voorkomen, dan moeten we snel meer ruimte reserveren voor recreatie, sport en bewegen in de directe leefomgeving. De urgentie is groot; daarom doet deze brede coalitie een appel op het kabinet, provincies en gemeenten om hier prioriteit aan te geven.“

Wat wil NLBuiten?

NLBuiten presenteert op 26 september haar manifest met daarin concrete voorstellen, waaronder:

  • Meer ruimte voor recreatie: Investeer in meer natuur en een aantrekkelijk landschap met groene en blauwe (water) elementen en ontwikkel een netwerk van recreatieve routes.
  • Mensinclusiviteit: Neem recreatie mee in alle ruimtelijke plannen, zoals woningbouw en natuurontwikkeling.
  • Recreatie in normering: Stel normen voor natuur en recreatie op, zoals een beweegnorm en een zwemwaternorm.
  • Structureel recreatiebudget: Zorg voor een vast budget voor recreatie op alle overheidsniveaus.
  • Nationaal vrijetijdsbeleid: Ontwikkel een nationale visie op vrije tijd met een bijbehorend bestuurlijk aanspreekpunt.
  • Juridische borging: Neem routenetwerken op in wetgeving om recreatie te garanderen.

Waarom is dit belangrijk?

Een goede ruimtelijke inrichting voor recreatie draagt bij aan verschillende doelen:

  • Welzijn en gezondheid: Mensen hebben behoefte aan een groenblauwe leefomgeving en voldoende bewegingsruimte.
  • Economie: De recreatiesector is een belangrijke werkgever en levert een aanzienlijke bijdrage aan het BBP.
  • Duurzaamheid: Een groenblauwe omgeving met robuuste natuur draagt bij aan een veerkrachtig landschap en een gezond klimaat.

Missie NLBuiten

NLBuiten gelooft in een landelijk groenblauw netwerk vol recreatie- en sportmogelijkheden én met natuur op alle schaalniveaus. Een netwerk dat is toegespitst op de menselijke maat, dicht bij huis begint en het hele land dooradert. Een groenblauw netwerk dat ook de natuurlijke, ecologische en cultuurhistorische waarde van ons landschap zal versterken.

Bron en meer informatie: www.waterrecreatienederland.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *