Nederlandse kust favoriet bij camperaars, tekort aantal camperplaatsen dreigt 

Het recente onderzoek van de NKC heeft aangetoond dat de Nederlandse kust favoriet is bij de Europese camperaars, vooral tijdens het hoogseizoen. Er is echter een structureel tekort aan camperplaatsen waarbij veel locaties (59%) camperaars moeten teleurstellen, met name in de zomer, tijdens vakantieperiodes en op feestdagen.

Foto: Siggy Nowak van Pixabay

Driekwart van de bezoekers aan camperlocaties komt uit Nederland maar de locaties aan de kust ontvangen meer camperaars uit het buitenland. Een camperaar verblijft 4 tot 6 dagen op een camperlocatie die gemiddeld 20 plaatsen telt. Stan Stolwerk, directeur/bestuurder NKC, benadrukt dat de kustregio’s kansen laten liggen waar het gaat om de groeiende groep van camperaars in het toerisme. ‘Camperaars leveren een substantiële bijdrage aan de lokale economie en daarom is het al langer bestaande tekort aan camperplaatsen een gemiste kans. Voor de piekmomenten zouden gemeenten camperplaatsen kunnen toevoegen, bijvoorbeeld in de sector van het agrotoerisme. Een andere mogelijkheid is vergunningen te verstrekken voor tijdelijke uitbreidingsplaatsen bij bestaande locaties om wildkamperen tegen te gaan. Zo kan het groeiende aantal camperaars worden opgevangen en kan de vraag naar camperplaatsen beter worden afgestemd op het aanbod, met name aan de Nederlandse kust’.

Meer informatie: https://www.nkc.nl/

12 reacties

    1. Ja ik sluit me aan bij de vorige, het is alleen maar duurder geworden ! Niet normaal. En alleen maar op Duitsers gericht , die betalen wel . Wij camperen al meer dan 40 jaar, maar de prijzen rijzen de pan uit !!

      1. beste,

        ik heb gisteren alleen al om deze reden mijn gekochte camper geannuleerd,net twee weken terug gekocht ,4 jaar geleden voor het laatst met de camper weggeweest,verkocht in 2020 ,nu hoor en lees ik ,vooruit reserveren en betalen en peperduur,gekeken naar campings in Italië en Spanje geweest vanaf 2015 t/2019 nu 100% of meer duurder,ook dit kamperen wordt voor de rijken

    2. Wij zijn op zoek naar gratis overnachting camperplaatsen, of tegen billijke vergoeding.
      Misschien tips??? Nederland, Luxemburg??

  1. Nederland is onsympathiek t.o.v. camperaars want het heeft een zero-tolerance beleid aangaande wildparkeren.

  2. Doe het al 35 jaar en zie de laatste jaren het camperleven meer en meer kapot gaan , er moet wifi zijn er moet een douche zijn ge moet ook reserveren of ge hebt bijna geen plaats meer enz. Dit is niet het camperleven en dan nog de prijzen om gewoon met de camper op een plaats te staan SPIJTIG

  3. Nederland suggereert wel camperplekken te hebben, maar wat een treurnis. Wil wel, maar kan niet. Kijk eens in de omliggende landen, Frankrijk en Duitsland. Bijna elk dorpje heeft wel een camperplaats en dan bedoel ik EEN camperplaats, met een sanizuil. Die vind je hier in Nederland weinig of niet…laat de grootste camperclub in Nederland zijn pijlen daar eens op richten. Maak regels waar een camperplaats minimaal aan moet voldoen. Niet gewoon een parkeerplaats of steek eens effort om die kampeerwet eens de nek om te draaien. Sta toe dat men minimaal 1 nacht ergens op een parkeerplaats mag overnachten.

    1. zoals in Frankrijk een service zuil en parkeren rond de 10 euro exl toeristen belasting en stroom maar dan ook echt een camperplaats en niet een mix parkeerplaats en je hebt ze heus wel in Nederland kijk bv maar naar Kampen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *