Nederlands Hervormde Kerk in Leur benoemd tot 40e Van Gogh Monument in Brabant

Van Gogh-experts hebben de Nederlands Hervormde Kerk in Leur (gemeente Etten-Leur) uitgeroepen tot Van Gogh Monument. Daarmee is het aantal officiële Van Gogh Monumenten in Brabant uitgebreid naar 40.

Van Gogh bezocht de kerk in 1881 en was bevriend met de familie van dominee Kam met wie hij ging tekenen in de omgeving van Etten-Leur. Het team van experts – Ron Dirven (Vincent van GoghHuis Zundert) en Helewise Berger (Het Noordbrabants Museum) – verricht onderzoek naar de relatie van Vincent van Gogh met Brabant in samenwerking met Stichting Van Gogh Brabant. Teio Meedendorp, senior researcher Van Gogh Museum Amsterdam, heeft de toekenning van het Trouwkerkje als Van Gogh monument bekrachtigd. De status onderstreept de betekenis van de locatie voor het leven en werk van Vincent van Gogh die in Brabant werd geboren en opgroeide.

De Nederlands Hervormde kerk in Leur dateert uit 1614 en is een rijksmonument. Het interieur van de kerk bevat drie versierde tekstborden (1616-1648), kerkbanken met neogotische briefpanelen en een orgel van Jacobus Zeemans (1716). Het is eigendom van de gemeente Etten-Leur en tegenwoordig in gebruik als trouwkerkje.

Van Gogherfgoed in Etten-Leur

Het nieuwe monument is een waardevolle aanvulling op het Van Gogherfgoed in Etten-Leur, de gemeente waar Vincent van Gogh zijn carrière begon. De schilder beleefde in Etten-Leur een turbulente periode die van doorslaggevend belang zou blijken voor zijn verdere ontwikkeling als kunstenaar. De expositie in de Van Gogh Kerk illustreert deze fase en biedt bezoekers in combinatie met een wandeling langs de Van Gogh Monumenten een indringende inkijk in het leven van Van Gogh.

Wethouder Etten-leur, René Verwijmeren: “Etten-Leur heeft een belangrijke rol gespeeld in het leven en werk van Vincent Van Gogh. Het verheugt ons dat dit 40e monument Van Goghliefhebbers een extra aanleiding biedt om zich in zijn verhaal te verdiepen. Met de aanstaande vernieuwing van de expositie in de Van Gogh Kerk en de gethematiseerde boerenkamer in Museum De kunst van het leven, vertelt Etten-Leur samen met Zundert en Nuenen het unieke wordingsverhaal van Vincent van Gogh in Brabant.

Atlas Van Gogh in Brabant

Van Gogh Brabant zet zich in voor het behoud en de ontwikkeling van Vincents erfgoed en de betekenis ervan. In totaal zijn nu 40 locaties in Brabant benoemd tot Van Gogh Monument. Ze worden uitgebreid beschreven en geïllustreerd in de Atlas Van Gogh in Brabant. Deze wordt volgend jaar uitgebracht in samenwerking met Het Noordbrabants Museum en uitgeverij WBOOKS met daarin nieuwe inzichten en achtergronden bij Vincents leven in Noord-Brabant.

Bron en meer informatie: www.vangoghbrabant.com/nl/home/van-gogh-brabant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *