Mr. hostmanship, Bas Hoogland overleden

Op 1 mei 2024 is Bas Hoogland, voormalig commercieel directeur van Landal GreenParks, op 63 jarige leeftijd overleden. De recreatiesector verliest daarmee een kleurrijk persoon die het begrip ‘Hostmanship’ in zijn wapenschild had staan. Onder zijn bezielende leiding wist Landal zich o.a. te kronen tot Meest Gastvrije Bedrijf van Nederland.

Bas Hoogland en zijn trouwe metgezel Boy

Bas Hoogland werkte 19 jaar voor Landal GreenParks en nam daar in december 2014 afscheid wegens gezondheidsproblemen. Wie dacht dat hij daarna achter de geranium terecht zou komen, kent Bas Hoogland niet erg goed. Hij startte, samen met zijn vrouw, een Bed & Breakfast ‘De Heerlijkheid’, in het Zuid-Limburgse Vijlen. Ook bleef hij actief als spreker en adviseur over het onderwerp dat hem dreef; ‘Hostmanship – de kunst van het gastvrij verwennen van je gasten.’ Op zijn onderkomen in Vijlen kwamen regelmatig ondernemers over de vloer met wie hij graag in discussie ging over de recreatiesector.

Zijn dienstverband van bijna 19 jaar bij Landal GreenParks heeft hem de meeste bekendheid opgeleverd in de recreatiesector. Hij heeft o.a. aan de wieg gestaan van de merknaam ‘Landal GreenParks’ en de introductie van de uiterst populaire mascotte Bollo. Binnen de sector werd hij zeer hoog gewaardeerd om zijn kennis en passie voor gastbeleving. Hij wist het bedrijf Landal in 2010 te laten schitteren als ‘Meest Gastvrije Bedrijf’; van Nederland en ontving in 2014 de persoonlijke award ‘Mr Klantvriendelijkheid’. Landal was ook meerdere jaren achtereen branchewinnaar van de Award voor Meest Gastvriendelijke Bedrijf. Het deed hem dan ook pijn om te zien dat Landal, na zijn vertrek, langzaam afzakte op de landelijke ranglijst.

Voor zijn directe medewerkers was hij een veeleisende, maar warme coach. Hij streefde altijd naar verbetering. Ook de gasten van Landal liepen met hem weg. Hij had o.a. op twitter vele volgers – en daaronder zaten veel gasten van Landal. Bij zijn vertrek had hij op zijn persoonlijke account zelf méér volgers dan Landal. (waarschijnlijk ook omdat hij af en toe een gratis weekendje weg gaf). Dat kwam o.a. door een andere levenshouding die hij graag onder de aandacht bracht: #Aardigzijnkostniks.

In Zuid-Limburg wierp hij zich al snel op als adviseur en ambassadeur van recreatie en toerisme in de regio. Ons artikel op Pretwerk.nl over de mogelijke inperking van recreatieve fietstochten in het Limburgse Heuvelland kwam mede door zijn lobby tot stand. Dan was hij zeer vasthoudend!

in december 2023 werd hij nog geïnterviewd door Merlijn Pietersma in de podcast over Toerisme, recreatie en Vrije Tijd. Het blijkt nu één van zijn laatste media-optredens te zijn geweest.

Bas, rust zacht. Ik hoop dat jij nu ook ergens gastvrij wordt ontvangen.

Walter

Meer informatie: www.bashoogland.com

4 reacties

  1. Ik herinner me Bas als een bevlogen, empathisch en vooral gezellig mens.

    Ik heb het genoegen mogen hebben hem regelmatig op Landal Heideheuvel te zien en spreken. Hij profileerde zich altijd als een collega en nooit als “de directeur”.

    Ik wens de familie en vrienden van Bas alle kracht en sterkte toe om dit verlies te kunnen dragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *