Milieugroepen in Ede vechten met succes bestemmingsplan World Food Experience aan

De Milieuwerkgroepen Ede hebben met succes het bestemmingsplan voor de World Food Center Experience (WFCE) in Ede aangevochten bij de Raad van State (RvS). Het betekent opnieuw uitstel van de opening van deze nieuwe food-attractie, die gepland stond voor eind 2024.

De gemeente Ede bekijkt op dit moment wat de exacte consequenties zijn van deze uitspraak. Volgens woordvoerder Frank de Bruijn van de experience betekent de uitspraak van de RvS in ieder geval uitstal van de geplande opening: “Er is op dit moment nog veel onduidelijk. Alle opties liggen nog open. Het is zelfs mogelijk dat dit hele initiatief, waaraan vele partijen jarenlang hebben gewerkt, niet door kan gaan. Maar wij hebben er nog vertrouwen in dat er alsnog een oplossing gevonden gaat worden.”

De RvS heeft het bestemmingsplan afgekeurd omdat de plannen niet voldoen aan de voorwaarden van de Wet Natuurbescherming. De locatie is gelegen nabij het Natura 2000 gebied De Veluwe. De gemeente Ede pleitte bij de rechter dat een eerder bestemmingsplan voor bebouwing van de locatie met vooral woningen ook voldoende is om de experience te realiseren. Daar ging de rechter niet in mee.

De Experience is in de plantoelichting omschreven als een attractie vol educatie en amusement met voedsel als thema. De Experience omvat volgens de omschrijving in de plantoelichting onder meer een aankomstruimte, ontmoetingsruimte, restaurant, theaterzaal en voedselkas. De locatie van het WFC is het voormalige kazerneterrein Maurits Zuid, aan de oostkant van Ede. Dit gebied grenst aan de zuidkant aan het station Ede-Wageningen en aan de oostkant aan het Natura 2000-gebied de Veluwe.

uit de uitspraak van de RVS

De WFCE voert zelf geen gesprekken met de Edese milieugroeperingen, vertelt De Bruijn: “Die contacten verlopen vooral via de gemeente Ede. Op zich is dat wel jammer, want wij besteden in de experience juist veel aandacht aan de gevolgen van voedselconsumptie op het milieu en ons dagelijks welzijn.”

Meer informatie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *