Koninklijke Horeca Nederland ziet toeristenquotum Amsterdam als gemiste kans

Vorige week maakte de gemeente Amsterdam plannen bekend om het toerisme te beteugelen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) komt met een onderbouwde reactie op de plannen; Met een betere spreiding en segmentatie op doelgroepen kunnen de vele positieve effecten van toerisme worden behouden.

Zie ook artikel: Amsterdamse gemeenteraad stelt quotum in op aantal toeristen. Belangrijkste punten uit deze maatregelen zijn het vaststellen van een maximum aantal toeristen + maatregelen om de toeristenstroom in te perken (o.a. verhoging toeristenbelasting)

De eerste reactie van KHN: “Ongeloof en onbegrip over de nieuwe verordening waarbij toeristenbelasting mogelijk als instrument wordt ingezet om het aantal overnachtingen van toeristen in Amsterdam te reduceren.”

Voorstel voor betere toeristenbalans in Amsterdam

Deze week kwam KHN met een onderbouwd alternatief om het toerisme in Amsterdam in goede banen te leiden, zodat de ervaren overlast wordt verkleind, terwijl deze belangrijke bedrijfstak voor Amsterdam wel kan floreren en kan blijven bijdragen aan het welzijn van de Amsterdammers.

Een woordvoerder van KHN schets een alternatief:

Toerisme in Amsterdam heeft ook veel positieve effecten

In het algemeen zijn wij geen voorstander van een kurk op het aantal toeristen. Waar het om gaat is dat er wordt gekeken naar welke doelgroepen je wil aantrekken. En daarbij gaat het om een goede kwalitatieve spreiding die voor iedereen werkt: voor de bewoners én voor de sector.

Toerisme heeft naast overlast ook heel veel positieve effecten, zeker als je hier goed beleid op voert. Zo blijkt uit onderzoek dat CELTH begin dit jaar presenteerde, dat het voorzieningenniveau (infrastructuur, cultuur, evenementen, enz.) een extra impuls krijgt dankzij het toerisme en dat is voor de leefbaarheid in de stad ook bevorderlijk.

Spreiding

Het gaat er dus om dat de gemeente met DMO, bedrijfsleven én burgers aan tafel gaat om beleid te maken dat werkt voor de stad. Dat betekent niet per definitie minder toeristen, maar wel beter gespreid (qua locatie, maar ook door het jaar heen). Door een gevarieerder aanbod kun je ook inzetten op een ander soort toerisme en door samenwerking met toeristische attracties buiten Amsterdam misschien ook korter.

Banenmotor

Daarnaast is toerisme & horeca een enorme banenmotor voor Amsterdam en omstreken. En inkomens van inwoners werkzaam in de toerisme & horeca zorgt voor betere welzijn voor de stad. Ook zou de gemeente er wijs aan doen om de inwoners van Amsterdam mee te nemen in wat een stop op toerisme voor hen zal betekenen. De inkomsten die gepaard gaan met toerisme zullen elders gecompenseerd moeten worden. Wel zo eerlijk als de gemeente aan haar burgers aangeeft waar dat ‘gehaald’ wordt, zeker als het in de sfeer van hogere gemeentelijke belastingen of hogere WOZ is. Wellicht dat dan de ‘overlast’ van toerisme in een bredere context wordt bekeken.

Bron en meer informatie: www.khn.nl

Eén reactie

  1. Toeristen laten zich nooit leiden door gemeentenbesturen.
    Ik ga naar Berlijn centrum. Want dat is waar het omgaat.
    Niet Amstelveen. De buitenlandse toerist gaat dus naar Amsterdam centrum. Zou ik ook doen.
    En al die dagjes toeristen gaan ook naar het centrum en niet naar Amstelveen .

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *