Kapitaalinjectie Waterland en nieuwe strategie moeten EuroParcs redden

Het FD melde gisteren dat EuroParcs moeite heeft om te voldoen aan haar schulden. Waterland, grootaandeelhouder in EuroParcs (meerderheidsbelang), moet miljoenen bijstorten om gedwongen verkoop van parken te voorkomen. EuroParcs laat in een reactie weten dat de bakens inmiddels zijn verzet waardoor het bedrijf dit jaar al weer positieve resultaten laat zien.

De economen van het FD deden onderzoek en kwamen er achter dat investeerder Waterland recent het bedrijf van een gedwongen verkoop van parken heeft gered. De schuld was opgelopen naar € 200 miljoen. Op dit moment heeft EuroParcs 50 parken in bezit; Vooral in Nederland, maar met een recente expansie naar het buitenland. De financiële problemen bij het bedrijf spelen al sinds 2021

Volgens EuroParcs hebben de tegenvallende resultaten vooral te maken met oorlog, inflatie en fiscale onzekerheden.

Bron en meer informatie: www.fd.nl/bedrijfsleven/1531850/investeerder-waterland-stort-miljoenen-bij-om-europarcs-te-redden

Reactie EuroParcs

“Zoals het artikel ook al aangeeft, is er inmiddels een transitie in gang gezet die zijn vruchten al afwerpt en zijn er nieuwe, goede financieringsafspraken gemaakt met onze aandeelhouders en financiers. Hiermee gaat EuroParcs een gezonde en stabiele toekomst tegemoet.”

Nieuwe koers EuroParcs

Ook over de nieuwe financiële koers die het bedrijf inmiddels is ingeslagen wordt een toelichting gegeven:

“Veranderde marktomstandigheden hebben vanaf medio 2022 geleid tot een aanzienlijke en abrupte terugloop van de vraag naar vakantiewoningen. Vóór Corona groeide EuroParcs stabiel. De verkoop van vakantiewoningen nam tijdens de Coronapandemie een vlucht. De oorlog in Oekraïne, toegenomen wereldwijde spanningen, (verwachte) veranderingen van het fiscale regime, stijgende rentetarieven, de energiecrisis en hoge inflatie hebben onder sommige potentiële kopers tot onzekerheid geleid. De verkoop van vakantiewoningen is hierdoor gedaald naar de periode pre-Corona; niet alleen bij EuroParcs, maar in de hele sector.

Wat overigens opvalt, is dat kopers sinds 2022 meer geïnteresseerd zijn in een vakantiewoning voor eigen gebruik. Dit komt door de schaarste op de woningmarkt of omdat zij de verstedelijking willen ontvluchten. Mensen kiezen nu vaker voor een tweede verblijf in een natuurlijke omgeving.

Door veranderingen in de markt is een andere koers noodzakelijk. Er ligt een sterk meerjarenplan, aangepast aan deze nieuwe situatie. Met dit meerjarenplan, Horizon 2028, neemt EuroParcs als eerste van de gevestigde toerismebedrijven strategische stappen om ook in de toekomst een krachtig, gezond bedrijf te blijven. Horizon 2028 houdt in dat we veranderen van een projectontwikkelaar die ook aan toerisme doet naar een toerismebedrijf dat daarnaast gefaseerd en gedoseerd ontwikkelt. De focus ligt minder op het verkopen van (nieuwe) vakantiewoningen of ontwikkelen van nieuwe locaties. De gastbeleving komt nog verder centraal te staan op onze parken.

We spelen in op nieuwe kansen die zich aandienen in de vakantiemarkt. Die bieden heel veel perspectief. De coronapandemie heeft gezorgd voor een extra stimulans om vaker korte vakanties in eigen land te vieren. De prijzen voor vliegvakanties zijn niet lager geworden, waardoor autovakanties naar Nederland, de Benelux en Midden-Europa als goede alternatieven worden gezien. Bovendien waarderen gasten meer dan ooit mooie natuur en ruim opgezette vakantieparken. Deze trends kunnen positief bijdragen aan de bezettingsgraad en prijsvorming voor de verhuur van vakantiewoningen. Het aantal kampeervakanties is bovendien enorm toegenomen: in de afgelopen drie jaar zijn nog nooit zoveel campers, vouwwagens en toercaravans verkocht.

EuroParcs heeft steun van aandeelhouders en een nieuwe, solide financiering

Horizon 2028, ons meerjarenplan, geniet het volste vertrouwen van onze aandeelhouders en financiers. Er heeft in de afgelopen maanden zeer constructief overleg plaatsgevonden. De nieuwe afspraken die hieruit zijn voortgekomen, zorgen ervoor dat we onze organisatie kunnen aanpassen aan de hierboven genoemde veranderde marktomstandigheden. De continuïteit van het bedrijf is geborgd en het kan hiermee krachtig en gezond blijven, met volledige steun van de aandeelhouders, de financiers en de overige stakeholders van ons bedrijf.

EuroParcs boekt goede operationele resultaten

Wij vinden het belangrijk om te benadrukken dat EuroParcs goed presteert. We zien de omzet uit verhuur van vakantiewoningen gestaag en beter dan verwacht toenemen. Op de parken met campingplaatsen groeien de boekingen zelfs zeer sterk. We zullen nieuwe vakantiebelevingen aanbieden die inspelen op de (veranderende) vraag van gasten. Denk bijvoorbeeld aan ons nieuwe concept, de ‘stacaravan 2.0’, dat voor een grote doelgroep betaalbaar is. We breiden ons kampeeraanbod actief uit, met meer camperplekken en mogelijkheden voor luxe kamperen, al dan niet met privésanitair.

De inkomsten uit de verkoop van vakantiewoningen zijn genormaliseerd naar de periode pre-Corona. De abruptheid waarmee de woningverkoop is teruggelopen, maakt dat de organisatie even tijd nodig heeft gehad om de noodzakelijke veranderingen door te voeren. Met Horizon 2028 worden zij weloverwogen en binnen een strak timeframe geïmplementeerd, waarmee we onze toekomst als een gezond en stabiel bedrijf veiligstellen.”

Bron en meer informatie: www.europarcs.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *