ING: Fors herstel horeca en recreatie – nog niet iedereen terug op het oude niveau

Vakantieparken lieten in het tweede kwartaal van 2021 een bescheiden stijging zien met een toename van 2,8%. Ook in het eerste kwartaal hadden de vakantieparken al de omzet zien groeien, terwijl de hotels nog met een omzetdaling kampten. Dat blijkt uit de leisure update van ING.

Verschillen in herstel in deelsectoren horeca en recreatie

Vergeleken met 2019 is de omzet van vakantieparken en campings is al wel terug op het niveau van 2 jaar geleden, hoofdzakelijk dankzij het binnenlandse toerisme. Hotels hebben nog altijd een achterstand van 62% in omzet. Eet- en drinkgelegenheden zitten nog onder de omzet van twee jaar terug, zo staan cafés 50% in de min. Vanwege de relatief lange lockdown in de eerste helft van het jaar verwacht ING voor de horeca in 2021 een bescheiden omzetgroei tussen de 10 en 15%. Het echte herstel in de horeca vindt naar verwachting in 2022 plaats.

Hogere kosten door grondstofprijzen en personeelslasten

Met name binnen de foodservice zorgt het grondstoffentekort voor hogere prijzen. Koffieprijzen zijn bijvoorbeeld sterk gestegen en naar verwachting zal bier de komende periode ook duurder worden. Ook prijzen van onder andere kwaliteitsvlees, granen en plantaardige oliën, zoals olijfolie zijn het afgelopen jaar sterk gestegen. Horeca groothandels hebben al aangegeven dat ze de oplopende kosten voor grondstoffen en personeel in hun prijzen door zullen berekenen, zij het met enige vertraging.

Personeelskosten zijn voor de uiteindelijke prijs van een kop koffie of een glas bier in de horeca wellicht nog een belangrijkere factor dan de hogere grondstofprijzen. Met de oplopende personeelstekorten zullen de personeelskosten stijgen. In tien jaar tijd (2019 t.o.v. 2009) zijn de kosten per werkzame persoon voor restaurants toegenomen met 20% en voor cafés met 16%. In 2019 maken personeelskosten 35% van de totale kosten uit. In 2009 was dit nog 33%. De personeelskosten bij cafés zijn in tien jaar tijd gestegen van 28% naar 30%. Nu de arbeidsmarkt weer krapper wordt, onder andere omdat horecapersoneel naar andere sectoren is overgestapt, zullen de personeelskosten verder stijgen verwachten sectoreconomen Thijs Geijer en Katinka Jongkind.

Aantal buitenlandse toeristen nog niet terug op oude niveau

Er verbleven ruim 8 miljoen toeristen in de Nederlandse logiesaccommodaties in het tweede kwartaal van 2021. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020 toen veel accommodaties gesloten waren vanwege coronamaatregelen. Toch liggen de aantallen nog niet op het oude niveau. Vergeleken met het recordjaar 2019 is het aantal gasten in het tweede kwartaal 39 procent lager. Vooral de buitenlandse toeristen hebben de weg naar de Nederlandse accommodaties nog niet teruggevonden aldus het CBS. In het tweede kwartaal van 2021 waren er 7,3 miljoen Nederlandse gasten, vergelijkbaar met dezelfde periode in 2019. Het aantal buitenlandse gasten was aanzienlijk lager, dit daalde van 5,9 miljoen in 2019 naar minder dan 900 duizend in 2021. Het aantal buitenlandse gasten ligt hiermee nauwelijks hoger dan in 2020 toen ongeveer 800 duizend buitenlandse gasten in Nederlandse accommodaties overnachtten. Vooral hotels in de grote steden lijden onder het wegblijven van buitenlandse gasten.

Bron en meer informatie: www.ing.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *