In 2024 meer buitenlandse zomervakanties; binnenland lijkt structureel gegroeid

Trends en Tourism heeft een inventarisatie uitgevoerd naar de plannen van Nederlanders voor de zomervakantie. Zo’n 77% van de Nederlanders wil komende zomer beslist/waarschijnlijk op vakantie gaan. Zo’n 10% twijfelt nog en 13% verwacht niet te gaan. Van alle mensen met vakantieplannen blijft 23% in Nederland. Dat is nog altijd enkele procentpunten hoger dan voor corona.

foto: Pretwerk @ Familie Resort Molenwaard

Voorgaande jaren lag het aandeel Nederlanders met plannen voor een zomervakantie nog op 75% en 68%. Vooral hoger opgeleiden en jongeren willen er komende zomer op uit trekken (87 resp. 86%)

Kees van de Most, onderzoeker bij Trends en Tourism geeft nog een nadere toelichting op vakanties in het eigen land: “De langere zomervakantie werd vóór de coronaperiode altijd al voor 80% in het buitenland geboekt. Tijdens de coronaperiode bleven Nederlanders veel meer in Nederland. Inmiddels veert de verhouding weer terug naar de oude verhoudingen, maar we zien dat de bestemming Nederland nog wel een paar procent hoger scoort. (voor 2024: 23%) Ik vermoed dat dit wel eens een structurele trend kan zijn. Bij dit onderzoek hebben we alleen naar de langere zomervakantie gekeken. Bij de korte vakanties liggen de verhoudingen totaal anders en verblijft men relatief veel vaker in Nederland.”

Ook de voorkeur voor accommodatievormen in Nederland keert weer terug naar het oude normaal, met vakantieparken en campings bovenaan het lijstje. Tijdens de coronacrisis werden er relatief meer hotels in Nederland geboekt. Dat segment neemt het snelst weer af.

Buitenland populairder dan eigen land

Van de Nederlanders met plannen voor komende zomer wil ruim 70% naar het buitenland, 23% kiest voor eigen land en 6% heeft nog geen keuze gemaakt tussen eigen land en het buitenland. Spanje (17%), Frankrijk (12%) en Italië (10%) zijn komende zomer de populairste buitenlandse bestemmingen. Een zon/zee/strand-vakantie is het meest in trek (43%); gevolgd door een rondreis (17%).

Een rondreisvakantie in Nederland komt eigenlijk nauwelijks voor in de voorkeurslijstjes van Nederlandse vakantiegangers. Van der Most: “Er worden in Nederland wel rondreizen georganiseerd, maar die worden vooral door buitenlandse toeristen geboekt. Er zijn wel wat kleinschalige initiatieven, bijvoorbeeld van hotel- naar hotel- fietsvakanties, maar dat is een bijzonder klein segment.”

Bron en meer informatie: www.trends-tourism.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *