EuroParcs voert flexibele aankomst en vertrekdata in m.i.v. 2023

Vanaf 2 januari 2023 kunnen gasten van EuroParcs parken flexibel een eigen aankomst en vertrekdag kiezen. Voorheen waren er alleen opties voor weekend, week of midweek. EuroParcs rekent er op dat hierdoor de gemiddelde bezetting zal toenemen en noemt ook divers operationele voordelen van deze verandering.

Bij de flexibele aankomst- en vertrekdag wordt alleen de zondag uitgesloten en aan de boeking is een minimum van 2 nachten verbonden.

Een andere keten die al eerder (sinds 2016) flexibele aankomst en vertrektijden introduceerde was Center Parcs. Zij kozen er voor om een deel van het assortiment op deze manier aan te bieden. Bij EuroParcs is de flexibele aankomst en vertrekdag in principe voor alle vakantiehuizen beschikbaar.

Laurens Taekema van Parkvakanties, die heel goed kijkt naar de wensen van vakantiegangers, noemt het een goede ontwikkeling: “Van de grote ketens was dit inderdaad voorheen alleen bij mogelijk bij Center Parcs. Bij Landal zie je wel iets meer mogelijkheden inmiddels, maar dat geldt slechts voor enkele parken (veelal in het buitenland) en qua data ben je nog niet 100% flexibel. Kijk je naar kleinere aanbieders dan zie je dit al wel meer. Vooral in het luxe segment is er al veel mogelijk, bijvoorbeeld bij Dutchen of Brinckerduyn.”

Inspelen op de wensen van de consument

Het invoeren van flexibele aankomst en vertrekdagen biedt verschillende voordelen. Rental Sales Director Martin de Boer benoemt de voordelen voor de consument: “We zien ook dat Nederlandse en buitenlandse gasten in toenemende mate voorkeur geven aan meerdere korte vakanties en breaks per jaar. De tijd dat men éénmaal op vakantie gaat voor meerdere weken achter elkaar, is voorbij. De consument wil flexibel zijn en wil liever meerdere bestemmingen op meerdere momenten in het jaar ervaren.”

Ook mensen die werken en vakantie willen combineren hebben baat bij een grotere flexibiliteit. Martin de Boer: “Door corona zijn meer mensen thuis gaan werken en dat kan ook perfect vanaf een vakantiepark. Stel dat je thuiswerken koppelt aan een weekeinde en woensdag of donderdag al wil aankomen, dan heb je dus een perfecte break van 4, 5 dagen.”

Communicatiemanager Frank Bijl voegt daar nog aan toe: “Nu is vrijdag de officiële wisseldag. In de praktijk zie je dat gezinnen met schoolgaande kinderen meestal pas op zaterdag arriveren omdat kinderen op vrijdag nog naar school moeten. En ook de zondagavond maken veel gasten geen gebruik meer van de accommodatie.”

Voordelen voor de parkexploitatie

Ontstaan er niet erg veel witte vlekken in de bezetting van de vakantiewoningen als je de aankomst en vertrekdata flexibel maakt? Frank Bijl is daar niet bang voor: “We hebben eerder een pilot gedaan met flexibele aankomst en vertrekdata en toen bleek dat de gemiddelde bezetting juist stijgt. Dat is zo goed bevallen dat we onze hele operatie vanaf 2023 helemaal hebben ingericht op een grotere flexibiliteit.”

Bijl noemt ook nog voordelen voor de dagelijkse operatie op het park: “Door deze maatregel verminder je de piekbelasting op de traditionele wisseldagen en kun je ook werkzaamheden beter spreiden over de week. Denk bijvoorbeeld aan de schoonmakers die voorheen op slechts twee dagen actief waren. Die mensen hebben het liefst ook de hele week werk en inkomen. En dat wordt door de nieuwe situatie beter geregeld. Wij worden daarmee ook een aantrekkelijker werkgever in deze krappe arbeidsmarkt.”

Ook voor de receptie biedt de verhoogde flexibiliteit z’n voordelen. Op de grotere parken ontstaan soms rijen bij het inchecken op de aankomstdag. Door de spreiding gaat deze piekbelasting wat omlaag. De wachttijden worden korter en de drukte opde receptie wordt hierdoor ook beter gespreid.

Trend: regie bij de consument

De moderne consument is steeds veeleisender geworden en op zoek naar gemak. Een maaltijd of vergeten boodschap, men verwacht dat het snel thuisbezorgd kunnen worden. De consument van nu wil realtime bepalen wat hij of zij eet, leest, kijkt of luistert. Ook met de invulling van vakanties wil de consument de regie in toenemende mate zelf in handen hebben.

Meer informatie: www.europarcs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *