DierenPark Amersfoort biedt educatief kijkje in de keuken van de dierenverzorgers

DierenPark Amersfoort opent vanaf de kerstvakantie een publiek toegankelijke Dierkeuken; de keuken waar het voedsel voor de dieren wordt bereid. Het initiatief past uitstekend in de verschuivende focus van dierentuinen om hun rol als centrum voor educatie en natuurbehoud nóg duidelijke naar voren te laten komen.

“De unieke voedselkeuken krijgt nu echt vorm”, vertelt diervoedingsdeskundige Anouk Fens trots. “Wij zijn het eerste dierenpark in Nederland dat de bezoeker uitnodigt om de voedselkeuken te betreden en getuige te zijn van het hele bereidingsproces: van bereiding van diervoeding tot de afwas. Daarnaast krijgt de keuken een educatieve functie. De Dierkeuken verhuist vanuit het hart naar de rand van het park. Vanaf de kerstvakantie is de Dierkeuken geopend voor bezoekers.

De huidige keuken bestaat uit meerdere gebouwen. Door de Dierkeuken één centrale plek te geven, kan het werk van de medewerkers die het voedsel bereiden efficiënter worden ingevuld. “Achter Restaurant de Buitenplaats krijgen bezoekers de mogelijkheid om op ontdekkingsreis te gaan en bij de keuken naar binnen te gluren”, vertelt Anouk. “Ieder dier heeft een aangepast, individueel en afgestemd voeraanbod. Het is dus belangrijk dat het voedsel iedere dag zorgvuldig wordt bereid.”

Ook de aanleg van het Voedselpad, het pad dat naar de Dierkeuken leidt, is onderdeel van het project. “Via dit pad ontdekken kinderen wat er op het menu van verschillende diersoorten staat. Bezoekers komen onder andere kisten tegen waarin voedsel verstopt zit. Daarnaast kunnen bezoekers hun dierenkennis testen via een telefonische quiz en stellen kinderen zelf de menu’s van de dieren samen door aan de dobbels van de Voedselkraker te draaien”, somt Anouk op.

Er wordt momenteel hard gewerkt om de Dierkeuken operationeel te maken. Ter voorbereiding is aan alles gedacht, ook natuurbehoud heeft een belangrijke rol gespeeld in de realisatie. Anouk: “Het dak van de Dierkeuken is voorzien van sedum, dit draagt onder andere bij aan de biodiversiteit. Ook worden er insectenwanden en vleermuiskasten geplaatst.” De nieuwe Dierkeuken van DierenPark Amersfoort is vanaf de eerste dag van de kerstvakantie geopend voor bezoekers.

Meer informatie: www.dierenparkamersfoort.nl/dierkeuken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *