Recreatiepark Klepperstee opende afgelopen weekend een groot park met zonnecollectoren, vlak naast het recreatiebedrijf. Zo kreeg de anderhalve hectare grond die in het bestemmingsplan niet als ‘recreatie’ kon worden aangemerkt, toch nog een nuttige bestemming. De energie-opbrengst is ruim meer dan benodigd voor het park zelf.
Meeropbrengst
Met 1,3 hectare, en een vermogen van 840kWp wordt straks in een gemiddeld jaar 787.000 kWh (vergelijkbaar met 225 huishoudens) elektriciteit geleverd. Hiermee is dit zonnepark een van de grootste in haar soort in Nederland. De energie zal deels naar het recreatiepark gaan, de rest wordt geleverd aan het elektriciteitsnet.
De bouw gebeurt in opdracht en onder toezicht van Coöperatie Deltawind. Zij zal het park de komende 30 jaren beheren.
Vergroenen
Directeur Luduvic den Hollander vertelt over zijn motivatie om met dit project te starten: “Wij waren al jaren bezig om ons recreatiepark te vergroenen. Het idee om zelf je eigen stroom op te wekken is dan een logische volgende stap. Maar het opwekken van energie is niet onze specialiteit. Daarom hebben we de Coöperatie Deltawind gevraagd het project te realiseren. Nu alles draait kunnen we met trots zeggen dat De Klepperstee wordt voorzien van duurzaam opgewekte energie.”
Lange procedure
De start van de ontwikkeling dateert al weer uit 2007. Tijdens de ontwikkelingen van onze toekomstvisie en kwaliteitsverbetering en vanuit onze duurzame gedachte ontstond het idee om het park CO2-vrij te maken door middel van het opwekken van stroom uit zonne-energie. In 2009 is er SDE subsidie aangevraagd en toegekend voor deze zonnepanelen. Perikelen rondom de vergunning en het bestemmingsplan hebben geleid tot een vertraging.
En het uitzicht?
Een veld met zonnecollectoren is niet voor iedere vakantieganger het ideale vakantieplaatje. Den Hollander heeft daar in de plannen rekening mee gehouden: “Deze grond kreeg geen bestemmingverblijfsrecreatie en had een agrarische bestemming. Het geheel is landschappelijk ingepakt en daardoor niet zichtbaar vanaf de weg. Dat was ook een van de voorwaarden voor toestemming van dit project. Wel hebben we een soort uitkijk platform gemaakt waar men via een trap op een bordes komt en men het gehele panelen veld kan overzien.”
Meer informatie: www.klepperstee.com/zonnepark
Eén reactie