Uit een brief die minister van sport, Edith Schippers, vandaag naar de kamer stuurde, blijkt dat sportaccommodaties steeds zwaarder onder druk staan als direct gevolg van de crisis. Niet alleen (non-profit) verenigingen merken de gevolgen van bezuinigingen; ook fitnesscentra worden genoemd als ‘branche die het zwaar heeft’.
Bezuinigingen op gemeentelijk niveau
De minister liet een inventariserend onderzoek naar de sportsector uitvoeren door het Mulier Instituut. De recente sportbegroting van het rijk laat zien dat op rijksniveau niet bezuinigd wordt op sport. Sport is echter primair een lokale aangelegenheid en daarmee ligt een aanzienlijk deel van de financiering van de sport bij de gemeenten. Op gemeentelijk niveau zijn er wel duidelijk ontwikkelingen waarneembaar:
- 93% van de gemeenten heeft al op sport bezuinigd of gaat dit naar verwachting doen.
- De bezuinigingen liggen vooral op het terrein van subsidies/tarieven en renovatie/onderhoud van sportaccommodaties.
- Daarnaast zal de bijdrage van gemeenten aan sportaccommodaties verminderen waardoor de huurtarieven zullen stijgen.
Sporten wordt duurder
Hoewel in het afgelopen jaar nog maar beperkt sprake is geweest van contributieverhogingen bij sportverenigingen, is de verwachting dat contributieverhogingen in de komende jaren meer regel dan uitzondering zullen zijn. Gemeenten kiezen er in hun bezuinigingen duidelijk voor om de rekening van de sport via de vereniging/accommodatie meer bij de gebruiker neer te leggen. Het onderzoek laat zien dat verenigingen op dit moment vaak niet meer dan 20 tot 40 procent van de werkelijke kosten van een sportaccommodatie betalen. Gemeenten willen hier nu verandering in brengen en een groter deel van de werkelijke kosten doorbelasten aan de gebruiker. Bijna de helft van de gemeenten verwacht de tarieven met meer dan de indexering te gaan verhogen. Hierbij gaat het in meerderheid om tariefsverhogingen variërend van 5 procent tot en met 20 procent boven op de indexering. Hierdoor worden verenigingen met hogere uitgaven geconfronteerd.
De verwachting is dat contributieverhogingen in de komende jaren meer regel dan uitzondering zullen zijn. Ook de fitnessbranche heeft het duidelijk moeilijk; in 2011 werden 157 fitnesscentra opgeheven tegenover 44 startende fitnesscentra.
Zwembaden met sluiting bedreigd
Ondanks dat men in Nederland zwembaden als een basisvoorziening beschouwt, wordt 12 procent van de zwembaden met sluiting bedreigd. Consumenten bezuinigen niet graag op sport. Slechts 7 procent van de bevolking heeft sinds het begin van de economische crisis op sport bezuinigd. Zij bezuinigen dan vooral op sportgerelateerde uitgaven zoals materialen of losse entreebewijzen. Uit het onderzoek wordt nog niet duidelijk wat de invloed van contributieverhogingen (als gevolg van hogere huurtarieven) op de sportdeelname en het aantal lidmaatschappen zal zijn.
Om een brede sportparticipatie mogelijk te houden is er vanaf dit jaar ongeveer 5 miljoen euro beschikbaar voor Sportimpuls projecten die zich richten op jeugd tot en met 21 jaar in lage-inkomens buurten.
Meer informatie: www.rijksoverheid.nl
In de praktijk
Tijdens de studiereis zwembaden en waterattractie werden diverse bedrijven bezocht die met succes inspelen op de teruglopende subsidies oftewel ‘een taakstelling’. De Peppel in Ede en De Scheg in Deventer zijn gemeentelijke sportbedrijven die op afstand zijn gezet van de gemeenten en meer ruimte krijgen om commerciële alternatieven te ontplooien. Marveld Recreatie in Groenlo is rondom het zwembad een publiek private samenwerking aangegaan met de gemeente. Lees er meer over in het Verslag 2-daagse studiereis zwembaden
Eén reactie
Zal een gemeente echt besluiten om de huurprijzen te verhogen? Als een sport daarmee de nek wordt omgedraaid blijft een accommodatie helemaal leeg staan en snijdt de gemeente zichzelf in de vingers; bovendien neemt dan ook de variatie aan sportmogelijkheden af en is een gemeente minder aantrekkelijk als vestigingsplaats.