Ecoducten stellen dieren in staat om wegen en spoorwegen veilig te passeren. Steeds vaker klinkt de roep om niet alleen dieren, maar ook recreanten van deze overgangen gebruik te laten maken.
Alterra onderzocht de gevolgen van recreatief medegebruik van ecoducten. In een brief een de staatssecretaris schrijven de onderzoekers: ” Het onderzoek concludeert onder meer dat ecoducten met recreatief medegebruik wat betreft het aantal passages van een soort niet per definitie minder goed functioneren dan ecoducten zonder recreatief medegebruik. Het onderzoek laat verder zien dat de breedte en inrichting van het ecoduct en de faunasoorten die ervan gebruik maken, bepalend zijn voor de mogelijkheden van recreatief medegebruik.”
Alterra-onderzoeker Edgar van der Grift onderschrijft deze conclusie: “Op drie bestaande ecoducten is al sprake van recreatief medegebruik in de vorm van fietsen, wandelen en paardrijden. Onze studie op Natuurbrug Zanderij Crailoo en Natuurbrug Slabroek, de eerste in zijn soort, laat zien dat recreatief medegebruik niet leidt tot een onverwacht lage gebruiksfrequentie door dieren en slechts een beperkt effect heeft op het tijdstip en de manier waarop de ecoducten door dieren worden gebruikt, mits in het ontwerp van het ecoduct aan een aantal voorwaarden is voldaan.”
Van der Grift wijst op basis van dit onderzoek recreatief medegebruik dan ook niet categorisch af. Wel tekent hij daarbij aan dat ecoducten bij recreatief medegebruik voldoende breed en goed ingericht moeten zijn.
De fietsersbond en minister Bleker hebben inmiddels verheugd gereageerd op de uitkomsten van het onderzoek. De mogelijkheden voor recreatieve routes voor o.a. fietsers, wandelaars, paardrijders wordt hiermee vergroot.
Meer informatie over het onderzoek: Alterra