Minister Adema (LNV) ziet attractiepark niet als geschikte leefomgeving voor wilde dieren

Attractieparken zouden geen wilde dieren moeten houden, dat is de mening van demissionair minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Adema reageerde op Kamervragen van de Partij voor de Dieren (PvdD) naar aanleiding op commotie die is ontstaan op de leefomstandigheden van dieren in het Limburgse Mondo Verde.

Tiger Rock in Chessington World of Adventure (© Erik Huijing)

De afgelopen decennia is het dierenwelzijn in dierentuinen een steeds groter onderwerp van discussie geweest. Vaak heeft dit te maken gehad met de grootte van verblijven of over de vraag of een bepaalde diersoort (of wilde dieren in het algemeen) überhaupt in gevangenschap gehouden kan of mag worden. Daar is de laatste tijd een nieuwe discussie in ontstaan: gaat een attractiepark en dierentuin wel samen?

In Nederland kennen wij twee parken welke een dierentuin en attractiepark met elkaar combineren. Uiteraard het eerder genoemde Mondo Verde in Landgraaf, maar ook Wildlands Adventure Zoo in Emmen. Omdat deze beide parken niet heel veel attracties bevatten, zijn wellicht parken zoals Bellewaerde (Ieper, België), Chessington World of Adventures (Chessington, England) en Le Pal (Dompierre Sur Besbre, Frankrijk) betere voorbeelden.

Mondo Verde, een tuinencomplex met enkele attracties en dierenverblijven met onder andere leeuwen, tijgers en wolven, staat de laatste tijd negatief in het nieuws omtrent het welzijn van de dieren. Foto’s van bezoekers leidde tot ophef bij dierenrechtenorganisatie Bite Back en in de politiek bij de Partij voor de Dieren. De laatste stelde Kamervragen aan demissionair minister Adema.

Adema reageerde: “Dierentuinen moeten zich richten op de dieren, conservatie en educatie. Een focus op vermaak van bezoekers, bijvoorbeeld door de bouw van attracties, sluit niet aan bij de maatschappelijke taak van dierentuinen. Bovendien vind ik een attractiepark geen geschikte omgeving voor wilde dieren, dit staat namelijk haaks op het nabootsen van een natuurlijke leefomgeving voor de dieren.”

Dat dierenverblijven en attracties niet altijd samen gaan, realiseren de meeste combiantie-parken zich wel. Vorige maand lichtte een woordvoerder van Bellewaerde nog toe dat het park zo is opgezet, dat de lawaaierige attracties ver weg staan van de dierenverblijven. Helaas wordt dit nog niet in ieder park toegepast. Zo opende Chessington World of Adventures in 2018 nog een nieuw leeuwenverblijf, midden tussen de boomstamrivier Tiger Rock. Exact het tegenovergestelde van Bellewaerde’s aanpak.

Als het aan minister Adema ligt, zullen parken als Mondo Verde en Wildlands in de toekomst wellicht moeten kiezen tussen attracties of wilde dieren, maar voorlopig is dat nog niet aan de orde. Door de situatie ligt de komende tijd Mondo Verde onder de loep bij gemeente en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in de hoop dat de leefomstandigheden van de dieren verbeteren en de klachten afnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *