Britse marktleider in kartbanen heeft ambitieuze plannen voor Nederland

Afgelopen vrijdag 14 juli werd de eerste vestiging van TeamSport in Nederland geopend in The Wall. Het is een Family Entertainment Centre (FEC) waar de activiteit karten een centrale plek inneemt. Teamsport ziet volop kansen in de Nederlandse markt waar de dichtheid van kartbanen nog lang niet zo groot is als in de Britse thuismarkt.

Wat voor partij treedt met TeamSport toe op de Nederlandse markt voor dagrecreatie?

TeamSport is een toonaangevend bedrijf in de indoor leisure markt in Groot Brittannië (UK) actief op 38 locaties. De afgelopen jaren heeft het bedrijf een financiële impuls gekregen door private equity investeerders. Onder de vleugels van Connection Capital steeg de waarde van 7,8 miljoen Pound in februari 2013 naar 42 miljoen Pound in oktober 2017. Bij de overdracht naar Duke Street investors, de huidige financier, waren er 14 vestigingen actief. Inmiddels zijn dat er dus 38 in de UK, 2 in Duitsland en nu dus ook één in Nederland.

Thomas Tap

Thomas Tap, de European Marketing Manager maakt geen geheim van de grote ambities van TeamSport in Europa: “De Britse markt wordt door het hoofdkantoor als redelijk verzadigd beschouwd. Daar investeren we nu nog vooral in verduurzaming met elektrische karts en nieuwe attracties. Op de Europese markt zien we nog volop groeikansen. Binnen nu en één jaar willen we in Nederland nog 4 a 5 vestigingen openen. En ook in Duitsland zijn we op zoek naar geschikte locaties voor een snelle uitrol. Voorlopig focussen we even op deze twee landen. Elk nieuw land vraagt weer om een eigen voorbereiding.”

Een impressie van TeamSport The Wall in Utrecht

De eerste Nederlandse vestiging is geopend in The Wall, het markante rode gebouw langs de A2 tussen Utrecht en Amsterdam. Het E-karten is, net als bij alle TeamSport vestigingen, de centrale activiteit. Daar omheen zijn er diverse activiteiten mogelijk zoals mini bowling, arcade spellen, e-darts, een podium met VR spellen voor groepen. Een beeldimpressie:

Ook een redelijk geprijsde horecavoorziening met eten en een bar, zijn onderdeel van het totaalconcept. Voor Teamsport zijn groepsuitjes een belangrijke doelgroep. Om die reden is een volledige horecavergunning dan ook een randvoorwaarde voor de vestiging. In het pand zijn ook grote tv schermen waarop sportwedstrijden worden getoond (F1 en voetbal) om de horecaomzet nog een extra boost te geven.

Tap vertelt ook nog wat meer over de operationele kant van het bedrijf: “We hebben berekend dat we er met zo’n 150 bezoekers op een gemiddelde weekenddag een goed resultaat kunnen draaien. Natuurlijk hopen we op meer. De weekenden zijn ook onze topdagen waarbij de piekdrukte ligt tussen 17.00 en 22.00 uur.” Ook in de bedrijfsvoering speelt het karten een belangrijker rol. Deelnemers krijgen van tevoren een instructie en moeten veilig hun rondjes kunnen afleggen. Daarvoor is het voldoende getraind personeel nodig. Voor twee sessies van 10 minuten karten staat op dit moment (17-07-2023) een prijskaartje van € 30 p.p. op de website.

Uitbreidingsplannen

TeamSport wil binnen een jaar zo’n vier a vijf vestigingen in Nederland openen. Daarvoor speurt de onderneming naar geschikte locaties; zowel bestaande kartbanen die kunnen worden overgenomen als grote locaties die TeamSport zelf kan inrichten. Voor een TeamSport locatie is minimaal een ruimte van 3000 m2 nodig. Ook worden er eisen gesteld aan de hoogte, want de kartbaan wordt aangelegd op twee levels. De locatie in Utrecht (The Wall), waarbij leisure is gecombineerd met retail en horeca, is voor teamsport geen standaard locatie. Tap: “In de UK hebben we eigenlijk meer één locatie die is gekoppeld aan een winkelcentrum De meeste vestigingen vinden we op een bedrijventerrein. Toch zijn we wel erg gelukkig met deze locatie. Er lopen en rijden hier dagelijks veel mensen langs die onze inspirerende activiteiten zien. Dat zorgt voor nieuwsgierigheid en helpt ons om snel te kunnen groeien.” Ook The Wall is blij met de komst van TeamSport waarmee er weer een nieuwe trekpleister aan de locatie is toegevoegd.

Zie ook een artikel vanuit het perspectief van The Wall

Meer informatie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *