Beekse Bergen opent eerste Changing Places toilet van Nederland; wie volgt?

Het concept ‘Changing Places’ moet in Nederland nog landen. In Groot Brittannië is het inmiddels normaal dat er voor mensen met een zware lichamelijke beperking ook mogelijkheden zijn om tijdens een uitstapje naar het toilet te gaan. Door het realiseren van een Changing Place wordt een Dagje Uit voor veel meer families een optie. De Vriendenloterij stelt een donatie van € 2 miljoen beschikbaar, waarmee nog 30 nieuwe Changing Places (deels) kunnen worden gefinancierd.

Wat is een Changing Place?

Een ‘normaal’ toilet biedt onvoldoende mogelijkheden voor mensen met zware beperkingen om daar gebruik van te maken. Om die reden kunnen sommige families nu niet naar een attractiepark of dierentuin. Een Changing Place is (veel) meer dan een invalidetoilet. Het is een speciale verzorgingsplek voor kinderen en volwassenen die liggend verschoond moeten worden. Changing Places zijn een oplossing voor wie meer hulpmiddelen of meer ruimte nodig heeft. Er is zelfs plaats om 1 of 2 begeleiders of zorgverleners mee te nemen.

Er komt wel wat meer kijken bij bedrijven die een Changing Place voorziening faciliteren. Daarom krijgt de locatie hulp en ondersteuning bij het inrichten van de locatie en wordt personeel getraind in het bedienen van o.a. de tillift.

Meer informatie:

Een Dagje uit voor elk gezin

Tijdens de feestelijke opening – onder begeleiding van actrice Jetty Mathurin en presentator Tako Rietveld – vertelden diverse ervaringsdeskundigen hoe belangrijk Changing Places toiletten voor deze gezinnen zijn.

Dagje weg

“Als kind was het al een probleem dat ik nergens naar een toilet kon, maar dat is het nu nog steeds”, vertelt Marieke van Gastel. “Als kind of volwassene met een beperking wil je ook gewoon een dagje weg kunnen, zonder na te hoeven denken of je ergens naar het toilet kan. Het is dan ook fantastisch dat deze voorziening nu geopend is. “

Bernice Schaddelee, moeder van Jens, onderstreept dit: “We verschonen hem nu vaak op een tafel of jas. Dat is al niet fijn, maar als hij alter groter is, kan dat echt niet meer. Dus echt heel prettig dat dit kan; het is zo belangrijk om als gezin ook weg te kunnen en samen herinneringen te maken.”

Ambitie

Een Changing Places Toilet is een speciale liggende toiletvoorziening met onder andere een tillift en een volwassenbrancard. In Groot-Brittannië zijn al ruim 2.200 Changing Places, in Nederland is nu de eerste geopend in Beekse Bergen.

Voor Beekse Bergen is het Changing Places Toilet een volgende stap in de ambitie om zo veel mogelijk mensen een mooie dag uit te kunnen bieden. Rens Willemsen, general manager van het Safaripark: “In Beekse Bergen vinden we het belangrijk dat iedereen kan genieten van de mooie omgeving, de dieren en de andere faciliteiten die we hier bieden. Toen we hoorden dat met een Changing Places Toilet ook mensen langs kunnen komen voor wie een dagje dierentuin tot nu toe onbereikbaar was, zijn we hier direct mee aan de slag gegaan.”  

Herinneringen maken

Kwetsbare gezinnen willen ook samen een dagje uit, vertelt Henk-Willem Laan (directeur-bestuurder Stichting het Gehandicapte Kind en ervaringsdeskundige vader van Joas, 17 jaar): “Iedereen wil mooie herinneringen maken met het gezin, familie of vrienden. Maar niet iedereen kan zomaar het huis uit om eropuit te gaan. Een grote groep kinderen en volwassenen met een ernstige beperking heeft meer faciliteiten nodig dan er in een regulier rolstoeltoegankelijk toilet zijn. Dat is de harde realiteit waar deze gezinnen dagelijks tegenaan lopen.”

Een Changing Places Toilet bij de Beekse Bergen; daar blijft het niet bij. Dankzij een schenking van bijna twee miljoen euro van de VriendenLoterij zullen er in de komende drie jaar op 30 culturele toplocaties in Nederland een Changing Places Toilet gerealiseerd worden, zodat álle gezinnen en families een mooi dagje uit samen kunnen beleven. Het uiteindelijke doel is om in elke woonplaats van Nederland een Changing Places Toilet te realiseren.

het ontwerp van de Changing Place locatie Beekse Bergen

Over de betrokkenen

Het eerste Changing Places Toilet in Nederland is tot stand gekomen dankzij de tomeloze inzet van diverse betrokkenen die dit project een warm hart toedragen.

Het streven van Beekse Bergen is om mensen één of meerdere dagen uit te bieden tussen de dieren, in de natuur of aan het water. Alle locaties – de vier verblijfparken, het Safaripark, Speelland en het Event Center – zijn zo ingericht dat ook mensen met een handicap er zo optimaal van gebruik kunnen maken. Zo zijn de wandelpaden in het Safaripark verhard, zijn in de openbare ruimtes gangpaden zo breed dat ze ook toegankelijk zijn voor rolstoelen, zijn de zwembaden toegankelijk voor mensen in een rolstoel en hebben de vakantieparken verblijven die ingericht zijn voor mensen met een lichamelijke beperking.

Stichting het Gehandicapte Kind: Een handicap beperkt een kind niet voor het leven. Buitengesloten worden doet dat wel. Een toegankelijke samenleving waarin kinderen met een handicap niet meer buitengesloten worden – dat is het ideaal van Stichting het Gehandicapte Kind. Met steun van donateurs en vrijwilligers helpt Stichting het Gehandicapte Kind om speeltuinen, sportclubs en scholen toegankelijk te maken. Zodat kinderen met en zonder handicap elkaar ontmoeten, samen spelen en vrienden maken. Met als doel: geen kind zonder vriendjes.

Joint Projects: Vrije tijd beleven is meer dan slechts leuk tijdverdrijf. Vrije tijd is geen luxe maar noodzaak, misschien wel des te meer voor mensen die een beperking hebben. Plezier voor iedereen – dat is waar Joint Projects zich hard voor maakt. Samen met getrainde ervaringsdeskundigen (zgn. Rebellenteams) ondersteunt Joint Projects overheden en recreatiebedrijven om toegankelijker te worden. Zodat álle bezoekers samen met het gezin of vrienden een ontspannen dagje uit kunnen beleven en even kunnen ontsnappen aan de dagelijkse realiteit.

TR-Care: Sommige mensen hebben ondersteuning nodig in hun dagelijks leven met specialistische hulpmiddelen. TR Care is een bedrijf dat de wereld een beetje mooier wil maken met ruim 30 jaar ervaring in het inrichten van sanitaire ruimtes en leveren van tilsystemen voor de gezondheidszorg. Daarom hebben ze zich vol overgave verbonden aan de realisatie, van ontwerp tot installatie, van het eerste Changing Places Toilet in Beekse Bergen.

Ambitie tot uitbreiding: 30 toplocaties met Changing Places Toilet

Changing Places Nederland is een project dat is omarmd door Stichting het Gehandicapte Kind vanuit de missie dat geen gehandicapt kind wordt buitengesloten. Dankzij een schenking van bijna twee miljoen euro van de VriendenLoterij zullen er in de komende drie jaar op 30 culturele toplocaties in Nederland een Changing Places Toilet gerealiseerd worden, zodat álle gezinnen enfamilies een mooi dagje uit samen kunnen beleven. Het uiteindelijke doel is om in elke woonplaats van Nederland een Changing Places Toilet te realiseren.

Tijdens de opening van deze eerste locatie waren er ook diverse vertegenwoordigers van andere attracties en musea aanwezig om de voorziening ook zelf te bekijken.

Binnenkort volgt op deze website nog een achtergrondartikel waarin we wat dieper ingaan op de bedrijfseconomische consequenties. (o.a.: Wat komt er kijken bij de realisatie van een Changing Place op je bedrijf.)

Meer informatie:

2 reacties

  1. Wat geweldig loop hier al zoveel jaren tegenaan dat ik mn zoon nergens kan verschonen. Zo ontzettend fijn dit hoop dat er nog veel meer changing Places komen in Nederland

  2. Wow wat mooi…..
    En hopenlijk gauw bij meer parken:
    Welk lift: met haken of met lussen??
    Dat is t probleem nu vaak bij veel kinderen met verschillende matten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *