Actie CNV bij Landal en Roompot voor behoud extra reiskostenvergoeding schoonmakers

Vakbond CNV gaat schoonmakers op de vakantieparken van Landal en Roompot bezoeken om hen te mobiliseren voor acties om de reiskostenvergoeding te behouden. De schoonmakers zijn vooral werkzaam via het bedrijf CSU. CSU laat weten dat de extra vergoeding bedoeld was om de extreme piek in brandstofprijzen te compenseren. Daarvan is inmiddels geen sprake meer.

Ook bij Landal en Roompot is men op z’n zachts gezegd ‘niet blij’ met de acties, die ten koste gaan van de gastbeleving. Het schoonmaakpersoneel is ook niet direct in dienst bij de vakantieparken en dus ook niet verantwoordelijk voor de beloning en eventuele compensatie. De ketens van vakantieparken sluiten langdurige contracten af met schoonmaakorganisaties.

In juli van dit jaar werd de CAO schoonmaak nog tussentijds opengebroken om een 12% extra loonsverhoging te realiseren.

Uit het persbericht CNV

Vorig jaar kreeg de bond een betere reiskostenvergoeding voor elkaar voor schoonmakers op vakantieparken van Landal, Roompot en EuroParcs. De parken hebben het werk grotendeels uitbesteed aan schoonmaakbedrijf CSU. Na maandenlang gesteggel over wie die extra kosten zou moeten betalen, werd uiteindelijk medio vorig jaar een deal bereikt: schoonmakers die met eigen auto naar het werk kwamen, zouden al vanaf 5 kilometer enkele reis een kilometervergoeding gaan krijgen (in plaats van vanaf 30 kilometer enkele reis, zoals in de cao is geregeld). Voor een schoonmaker die minimaal 30 kilometer moet rijden om op het park te komen, betekent dat nu per keer een extra vergoeding van 10,50 euro. Voor een fulltime schoonmaker loopt dat op tot een paar honderd euro per maand.

Die extra vergoeding was ook hard nodig, zegt Jorn van ’t Hof van het CNV-actieteam Vakantieparken. ‘Je moet je voorstellen: die parken liggen vaak ver buiten de bebouwde kom, maar nog binnen de 30 kilometer van de dichtstbijzijnde woonplaats. Veel schoonmakers komen met openbaar vervoer of eigen vervoer, maar de prijzen van een buskaartje en brandstof zijn afgelopen tijd hard gestegen. Schoonmakers werken daardoor 1 à 2 uur per dag voor de reis naar het werk. Een fatsoenlijke vergoeding voor deze reis zou daarom zeer gepast zijn, we waren vorig jaar dan ook blij met die betere regeling. We hoopten op een verlenging, maar tot onze verbijstering is deze regeling alweer stopgezet. Alleen EuroParcs heeft uiteindelijk de regeling wel verlengd.’

De bond begrijpt er niets van dat Landal, Roompot en CSU zo omgaan met de schoonmakers. Van ’t Hof: ‘Schoonmakers zijn voor zo’n park ontzettend belangrijk, zou je denken. Alle vakantiegasten verwachten een keurig schoongemaakt huisje. Een fatsoenlijke reiskostenvergoeding voor de schoonmakers is wel het minste wat je mag verwachten. De vakantieparken en CSU kunnen het ook makkelijk betalen, ze verdienen goed geld met al die volgeboekte huisjes.’

Een CNV-team gaat nu bij vakantieparken langs om de schoonmakers aan te moedigen om in actie te komen. Bij twee Landal-parken is het al gelukt om de regeling tóch weer verlengd te krijgen: bij Landal Hof van Saksen en bij Landal Aelderholt. Aron Foppen, ook van het CNV-team: “Bij die twee parken waren schoonmakers bereid om in actie te komen. CSU heeft toen besloten om de regeling weer in te voeren. Maar dat geldt dus alleen voor die twee parken. We willen dat natuurlijk ook voor de schoonmakers op andere parken geregeld krijgen. Daarom zoeken we de schoonmakers op en kijken wij samen met hen wat er mogelijk is. Maar het is vooral jammer dat dit nodig is, dat hadden Landal, Roompot en CSU natuurlijk gewoon uit zichzelf allang goed moeten regelen.”

persbericht CNV Schoonmaak

Reactie Roompot

Wij vroegen Landal en Roompot om een reactie. Na overleg met CSU en Landal komt Roompot met het volgende statement:

“Toen de brandstofprijzen in het voorjaar van 2022 uitzonderlijk hoog waren, hebben de schoonmaakbedrijven een tijdelijke compensatie aan hun medewerkers toegekend. Conform de afspraken met CNV is deze tijdelijke maatregel ten einde gekomen op het moment dat de brandstofprijzen weer het normale niveau hadden bereikt.

Door acties op vakantieparken te organiseren, probeert CNV de schoonmaakbedrijven onder druk te zetten. Dit betreuren wij. Zeker nu de schoonmaakbedrijven en o.a. CNV Vakmensen net voor de zomer een bijkomende loonsverhoging boven de lopende cao-afspraken zijn overeengekomen. Het loon van een schoonmaker zal tussen nu en 1 juli 2024 met 12% stijgen.”

Reactie Roompot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *