ABN AMRO: Rendement foodservice onder druk

Door een combinatie van stijgende kosten, dalende marges en oplopende schulden verwacht ABN AMRO in 2025 een grote golf van faillissementen onder restaurants. Ook het rendement van foodservice op recreatiebedrijven (Voor veel dag- en verblijfsrecreatie het tweede verdienmodel) staat onder druk.

Foto: Robot in de bediening op Landal Aelderholt (foto: Pretwerk)

De Nederlandse restaurantbranche dreigt in 2025 een recordaantal van 450 faillissementen te bereiken. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gingen in 2023 al 199 restaurants failliet. Dit aantal is in november 2024 gestegen tot 260. Dit blijkt uit een analyse van ABN AMRO en Hotelschool The Hague, die ingaat op de oorzaken en oplossingen voor de financiële uitdagingen in de sector. Hoewel de sector goed leek te herstellen na de coronapandemie, ziet de bank dat de problemen zich opnieuw opstapelen. Een grote zorg binnen de sector zijn de stijgende kosten. Inflatie, verhoogde energietarieven, en hogere huur- en loonkosten drukken zwaar op de winstmarges. Sinds 2022 zijn producentenprijzen van voedingsmiddelen en dranken met respectievelijk 17 en 20 procent gestegen, terwijl cao-lonen met 22 procent omhoog gingen. Deze kostenstijgingen worden niet altijd gecompenseerd door hogere omzetten, wat de druk op ondernemers vergroot.

Helaas staan ook de marges van de foodservice in de dag- en verblijfsrecreatie onder druk. Ook daar kampen ondernemers met gestegen kosten van voedingsmiddelen, dranken en hogere lonen. Die hogere kosten worden lang niet altijd goedgemaakt door stijgende omzetten. Dat komt doordat de bezoeker of gast zich prijsbewuster opstelt dan voorheen.

Aanvullende duiding voor de sector leisure door Stef Driessen, sector banker leisure

Vooral kleine bedrijven hebben het zwaar

Vooral kleinere horecabedrijven ervaren financiële druk. Maar liefst 17,8 procent van de bedrijven met 5 tot 50 medewerkers heeft problematische schulden. Middelgrote bedrijven (50 tot 250 medewerkers) rapporteren dat 93,2 procent hun schulden onder controle heeft, terwijl dit voor grote bedrijven (meer dan 250 medewerkers) 92,2 procent is. In 2024 steeg het aantal kleinere bedrijven met hoge en problematische schulden met 11,5 procent. Voor middelgrote en grote bedrijven was de stijging respectievelijk 2,6 procent en 1,0 procent. Ook binnen de horecasector zijn er aanzienlijke verschillen. Pannenkoekenrestaurants houden stand dankzij gunstige locaties en hoge arbeidsproductiviteit. Het aantal bezorgrestaurants groeide tussen 2022 en 2023 met 51 procent, maar door geringe vraaggroei wordt overleven vooral voor nieuwe spelers steeds moeilijker. Ondernemers in financiële nood worden niet alleen geconfronteerd met praktische uitdagingen, maar ook met culturele percepties van falen. In Nederland wordt faillissement vaak als een stigma gezien, terwijl het in de Verenigde Staten als een leermoment wordt beschouwd. Toch zijn er hier ook oplossingen beschikbaar. Door tijdig hulp te zoeken, kunnen ondernemers hun bedrijf herstructureren of gecontroleerd afbouwen.

Innovatie en samenwerking als sleutel tot herstel    

Toch zijn er ook kansen voor de sector. Om deze kostencrisis te overwinnen, zijn veerkracht, innovatie en het stimuleren van herhaalbezoeken cruciaal. Digitalisering en nieuwe concepten bieden mogelijkheden voor ondernemers. Stef Driessen, sector banker Leisure bij ABN AMRO zegt hierover: ‘’Er bestaan softwaretools voor voorraadbeheer om voedselverspilling tegen te gaan en AI-gestuurde technologieën die personeelsplanning efficiënter maken en mogelijk loonkosten kunnen verlagen. Daarnaast kunnen ondernemers inspelen op de vraag van jongere generaties zoals Millennials en de Generatie Z. Deze groepen, die bovengemiddeld veel buitenshuis consumeren, zoeken betaalbare en gemakkelijke eetopties. Innovatieve horecaconcepten, zoals discount dining, bieden kansen om deze doelgroep aan te spreken zonder in te leveren op kwaliteit. Ondernemers die de juiste stappen zetten, kunnen niet alleen overleven, maar ook bouwen aan een toekomstbestendige sector die aansluit bij de wensen van een nieuwe generatie consumenten.”

Bron en meer informatie: www.abnamro.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *