200 stranden en jachthavens in Nederland mogen de (duurzame) Blauwe Vlag hijsen

Een mijlpaal voor kwaliteit in Nederlandse jachthavens en stranden: dit jaar hebben maar liefst 200 bedrijven de prestigieuze Blauwe Vlag ontvangen, waarvan 143 havens, 50 stranden en 7 binnenstranden. In 2023 waren dat er nog 195. De uitreiking vond vandaag plaats bij Jachthaven Marnemoende in IJsselstein.

De Blauwe Vlag is een internationaal erkende onderscheiding voor schone en veilige stranden en jachthavens, toegekend aan locaties die voldoen aan criteria op het gebied van milieu & duurzaamheid, informatie & educatie, onderhoud & voorzieningen en veiligheid. Steeds meer bedrijven zetten zich hiervoor in, wat resulteert in een groeiend aantal Blauwe Vlag locaties in Nederland.

Dat dit jaar maar liefst 200 bedrijven en gemeenten meedoen aan het Blauwe Vlag programma is een positief signaal. Dit initiatief stimuleert niet alleen het behoud en de bescherming van onze natuurlijke omgeving, maar biedt ook een waardevolle garantie voor bezoekers. Consumenten kunnen vertrouwen op de Blauwe Vlag als een betrouwbare indicator voor schone en veilige locaties, wat essentieel is voor een positieve en verantwoorde recreatie-ervaring.

Dit beaamt ook Erik van Dijk, nationaal coördinator Blauwe Vlag Nederland: “Blauwe Vlag wappert sinds eind jaren ’80 van de vorige eeuw in Nederland. Gestaag maar zeker neemt het aantal toe. In 2009 hadden we er 100 en nu 15 jaar later een verdubbeling. Het lijkt langzame groei, maar jachthavens en strandgemeenten moeten daadwerkelijk aan de slag om aan de criteria te voldoen. We hebben het tij ook mee. Duurzaam ondernemen met aandacht voor natuur, milieu wordt alleen maar belangrijker.’’

De toename van het aantal Blauwe Vlag is met name veroorzaakt door 13 nieuwe jachthavens.  Dit laat zien dat steeds meer havens streven naar hoogwaardige dienstverlening aan hun bezoekers.

Onder de Blauwe Vlag jachthavens zijn er 30 beloond met de Groene Wimpel; een extra erkenning voor ondernemers die zich onderscheiden door hun inzet voor duurzaamheid. Deze jachthavens zetten extra stappen op het gebied van milieubeheer en duurzaamheidsinitiatieven, wat bijdraagt aan een schonere en groenere toekomst voor onze waterrijke omgeving.

Meer informatie: www.blauwevlag.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *