De rol van natuur en dieren op Center Parcs Le Bois aux Daims

Is Center Parcs niet de bungalowketen die het onderscheid maakt met haar spectaculaire centrumvoorzieningen? In het nieuwste Franse park, Le Bois aux Daims, zien we dat juist de natuurlijke omgeving en dieren (Daims betekent ‘herten’) het park uniek maken. De herten lopen letterlijk tussen de cottages en er zijn diverse natuuractiviteiten voor jong en oud. Ook het volgende park, ‘Villages Nature’ komt in het teken van natuur en duurzaamheid te staan.

informatie over de omgang met (wilde) dieren

Dieren in het wild
Tijdens ons bezoek aan Bois aux Daims, georganiseerd door Pleisureworld, krijgen we veel te zien over een bungalowpark dat is ontwikkeld in goede relatie met haar natuurlijke omgeving. De herten zijn inmiddels gewend aan mensen, maar houden wel de nodige afstand. Met bordjes wordt aangegeven dat de herten niet geaaid of gevoerd mogen worden. Middels hekken en wildroosters wordt er voor gezorgd dat de herten wel binnen de bungalowzone blijven. Dat betekent dat verzorging en beheer ook tot de verantwoordelijkheid van het parkmanagement behoren. Midden in het park is nog een afgescheiden gebied waar grotere edelherten, vossen en wilde zwijnen verblijven. Dankzij een plankenpad door de bomen kunnen de gasten van het park ook deze dieren ‘in het wild’ bekijken.

Gecontroleerde natuurbeleving
Met deze aanpak wil Center Parcs de echte natuurbeleving voor haar gasten benaderen. Er moest een balans gevonden worden waarin dieren in een naturlijke omgeving ook hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen enhet zichtbaar maken van de dieren voor de gasten. Daarvoor zijn er wel enkele kunstgrepen (hekwerk en beheer) nodig om de natuur te beleven. De gekozen benadering zorgt er voor dat iedereen de dieren echt kan zien zonder dat de dieren al te veel worden verstoord. Ook aan het dierenwelzijn wordt veel aandacht besteed (o.a bijvoederen en verzorgen van zieke dieren). Het beheer van de natuur binnen de omheining betekent ook een gecontroleerde populatie-omvang van 140 herten.

Natuureducatie
Er wordt ook de nodige aandacht besteed aan de educatie over de dieren en de natuur. Dat begint al heel laagdrempelig met de informatieborden die op diverse plekken te vinden zijn. Met de workshop ‘Want to be a wildlife ranger’ lopen kinderen en families mee met de wildverzorgers, die hen van alles vertellen en leren over de omgeving. Ook de kinderboerderij begint een vaste plek te krijgen op de Center Parcs parken en deze is ook op Bois aux Daims een succesnummer. Ook hier kunnen kinderen leren over dieren – in dit geval op de boerderij.

Natuur als omgeving
Parkmanager Bruno Guth is al vanaf de ontwikkeling betrokken bjj het park en ziet in de natuurbeleving als belangrijk onderscheidend vermogen: “We gaan zorgvuldig om met de natuurlijk omgeving. In dit park is slechts 11% aan het bos onttrokken t.b.v. bebouwing. Dat is veel minder dan op de meeste andere parken. We hebben bij de realisatie van het park ook intensief samengewerkt met locale autoriteiten. Die kijken o.a. naar de natuurwaarde van dit gebied, maar hebben ook belang bij de werkgelegenheid die ons park biedt aan de regio.”
De ruime opzet en natuurlijke omgeving speelt een belangrijke rol als decor voor diverse activiteiten. We (redactie) hebben zelf kunnen ervaren hoe er ’s nachts na een regenbui, een waar kikkerconcert op gang kwam. Ook het klimparcours en de diverse speelplekken maken en link de natuurlijke omgeving.

Cottages en natuur
Ook de vakantie-cottages en specials (w.o. boomhuizen) hebben allemaal een link met de natuur. Het park is zo ingericht dat iedereen vanuit zijn tuin zicht heeft op een bosrand; een plek waar herten en andere dieren vaak zichtbaar zijn. Bij de natuurlijke uitstraling past ook een autovrij park. Bezoekers mogen wel even in- en uitladen, maar moeten hun auto daarna snel op een van de centrale parkings achterlaten.

Meer informatie: www.centerparcs.nl

Eén reactie

  1. Wellicht ook een idee voor een deel van de Nederlandse en Belgische parken. Ik denk daarbij direct aan Center Parcs Ardennen, de Eemhof en De Kempervennen. Parken in en/of direct gelegen aan bos. Wellicht ook nog een rol weggelegd voor gebiedseducatie middels storytelling?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *