Groenkalender februari; planten al vroeg uit hun winterslaap

De winter is tot nu toe uitzonderlijk zacht. Alleen in Groningen hebben we een korte winterperiode gehad. Als er geen koude periode meer komt dan behoort deze winter tot de warmste winters sinds 1901. Afgelopen weekend was in het nieuws dat Nederland 30% groener is dan vorig jaar rond deze tijd. De natuur loopt een maand voor op het gemiddelde. Als gevolg is te zien dat sommige planten al ontwaken uit de winterslaap en hooikoortspatiënten kunnen eerder last krijgen van hooikoorts.

Door het zachte weer kan er nog volop worden doorgewerkt.
Dankzij het zachte weer kan er nog volop worden doorgewerkt.

Het groen in februari
Deze maand kunnen de eerste sneeuwklokjes en krokussen gaan bloeien. Eenjarigen zoals winterviolen en primula’s kunnen nu voor wat kleur in bloembakken zorgen, eventueel aangevuld met andere aantrekkelijke planten. Maar ook sommige heesters zoals de Viburnum en Mahonia bloeien in deze periode.

  • – Doordat de winter erg zacht verloopt zal er ook al onkruid beginnen te groeien. Een eerste onderhoudsronde is dan ook niet onverstandig en voorkomt straks bij de echte groeispurt van het onkruid een grote achterstand.
  • – Deze maand kan er nog veel gesnoeid worden mits het niet vriest. Bij heesters die niet in het voorjaar bloeien kan nu verjongingssnoei worden toegepast door een aantal oude takken te verwijderen. Dit geldt ook voor jonge appel- en perenbomen, die tot uiterlijk eind maart gesnoeid kunnen worden. Druiven, esdoorns, berken en walnoten kunnen nu niet gesnoeid meer worden. De sapstroom is hier al in gang gezet en daardoor kunnen ze beginnen te ‘bloeden’. Het kan nog steeds gaan vriezen, wacht daarom nog even met het afknippen van de afgestorven delen van vaste planten. Dit kan wel vanaf ongeveer begin maart, als de kans op strenge vorst minder is.
  • – Als de border er niet netjes uitziet kan u misschien de vaste planten voor de helft afknippen, dan heeft de plant toch nog bescherming tegen vorst. Het beeld is dan meer verzorgd.
  • – Met dit zachte weer is het ook een goede maand om grondverbetering toe te passen, bijvoorbeeld door goede compost aan te brengen. Ook kan er verplant worden.

Vooruit plannen
Nieuwe plannen voor het seizoen kunnen nu ook prima uitgevoerd worden. De kansen om uw bedrijf aantrekkelijk te maken zijn er legio. Een extra terras, groene kruidengevel, verkoelende daktuin, geurborder rondom gastenverblijven, op een nette wijze lelijke fietsparkeerplaatsen opknappen, of een welkome entree. Zomaar enkele voorbeelden. Laat u hierin inspireren door een professional om dit soort dingen goed aan te pakken!

Plantseizoen
Februari is ook nog prima geschikt om te planten en te verplanten. Wat wij vaak horen van mensen is de opmerking dat dit toch wel erg vroeg is, zo midden in de winter. Juist in deze periode is het plantseizoen nog altijd in volle gang. Dat begint eigenlijk vanaf het moment dat het blad van de bomen is gevallen. Dan komen de heesters en bomen in rust ( de sapstroom gaat stil staan) en is het mogelijk om planten te verplanten en planten in de volle grond. Voorwaarde is wel dat het niet vriest en er geen vorst in de grond zit. Veilige marge is tot 5 dagen wachten met planten nadat de laatste vorst is geweest en soms eerder als het al geregend heeft en boven nul is gebleven. Planten uit container(pot) kunnen jaarrond geplant worden, mits het ook niet vriest. Zo rond half maart, als alles weer uit begint te lopen, is het plantseizoen weer voorbij.

Met dank aan:
Nico Kelderhuis, LooHorst Landscaping
Loohorst Landscaping heeft veel ervaring in de recreatiebranche waar praktische oplossingen en beleving een belangrijk onderdeel uitmaken van de groenvoorziening.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *